Ručna stega za pločaste materijale

11/01/2020 Alati i materijali 4104 Views

U koliko planirate da se bavite izradom nameštaja (kuhinjskih elemenata, plakara, komoda…) od pločastih materjala, pomagalo koje će vam znatno olakšati rad i pomoći da spojevi budu izuzetno precizni je ručna stega za pločaste materijale. S obzirom da je cena ovog pomagala izuzetno niska veoma se isplati nabaviti ga bez obzira da li se izradom elemenata od pločastih materjala bavite profesionalno ili amaterski.


ručna stega za pločaste materijale

Ručna stega za pločaste materijale prikazana je na fotografiji pored. Pomoću nje možete fiksirati dve ploče pod pravim uglom u odnosu jedna na drugu. Pod pločastim materijalima podrazumevamo ivericu, medijapan i slično. Naravno, ova stega je upotrebljiva i kod punog drveta prilikom spajanja pod uglom.


ručna stega za pločaste materijale

Pored toga što može da fiksira dve ploče iste debljine, automatski se prilagođava i fiksira i ploče različite debljine, što je veoma korisna stvar.


ručna stega za pločaste materijale

Izuzetno jaka opruga omogućava da ploče koje se fiksiraju budu potpuno nepomične u toku pričvršćivanja šrafovima. Ovo je izuzetno važno ako koristite štafilice ili bušilice za uvrtanje štafova. Vibracija, koja dolazi od pokretnih delova često izazove pomeranje pločastih materijala i spoj bude nepravilan. Ova stega to u potpunosti eliminiše.


spajanje pločastih materijala pomogu ručne stege

Primer upotrebe ručne stege za pločaste materijale prikazan je na slici. Pomoću dve ručne stege fiksirane su stranice fioke jedna za drugu. Nakon fiksiranja, a bez skidanja ručne stege, stranice se mogu dodatno pomerati i poravnjati jedna u odnosu na drugu.


korišćenje ručne stege za pločaste materijale

Kada ste sve namestili onako kako želite možete ploče spojiti šrafovima. Prilikom zavrtanja šrafova ploče pričvršćene ručnim stegama se ni najmanje ne pomeraju i na taj način dobijamo idealno ravan spoj.


korišćenje ručne stege za pločaste materijale

Pored toga što ručna stega materijale omogućava da se napravi idealan pravougaoni spoj ona omogućava da se napravi i idealan T spoj. Ploče pričvršćene ručnim stegama u T spoju ostaju na svom mestu prilikom pričvršćivanja šrafovima i čine idealno prav ugao. Ukoliko Vam ova ručna stega za pločaste materijale nije dostupna možete sami da napravite pomagalo za spajanje pod uglom pomoću koga ćete, takođe da spojite pločaste materijale pod pravim uglom.

Related articles