Šah na zidu

23/01/2019 Projekti 3633 Views
Šah. Prelepa igra sa bezbroj kombinacija za pobedu i poraz. Pogledajte kako da postavite šahovsku tablu na zidu

Šah. Prelepa igra sa bezbroj kombinacija za pobedu i poraz. Nekada su svi imali vremena da je igraju. Danas medjutim nije tako. Partija traje dugo, a nezavršena partija često se prekida jer nemamo gde da držimo tablu sa figurama na njoj do sledeće prilike da se partija nastavi. Naravno i za ovo uradi sam majstori imaju rešenje: Šah na zidu!


Potreban alat: Makaze, pištolj za termo lepak

Potreban materijal: ulošci za pištolj za termo lepak, karton


šahovska tabla sa figurama i makazama

Za početak uzmite malo tvrđeg kartona. Od njega ćemo iseći “police” za figure. Polica treba da ima širinu figura. Zbog toga postavljamo figure na samu ivicu kartona, odmeravamo njihovu debljinu i povlačimo liniju po kojoj ćemo iseći policu.Ideja je da se šahovska tabla prilagodi tako da može stajati na zidu. U tom slučaju svako od igrača povlači potez kada mu odgovara, partija traje danima ali se ne mora prekidati jer tabla ne zauzima mesto već stoji okačena na zid. Kako prilagoditi tablu za ovakav način igre? Potreban materijal prikazan je na slici.


merenje kartona

Za početak uzmite malo tvrđeg kartona. Od njega ćemo iseći “police” za figure. Polica treba da ima širinu figura. Zbog toga postavljamo figure na samu ivicu kartona, odmeravamo njihovu debljinu i povlačimo liniju po kojoj ćemo iseći policu.


kartonska traka

Pomoću skalpela karton isečemo na trake. Polica izgleda ovako. Krajeve treba saviti pod uglom od 90 stepeni kako bi polica bolje stajala nakon lepljenja.


nanošenje termo lepka na šahovsku tablu

Sada postavimo policu ispod prvog horizontalnog reda polja i, uz pomoć termo-lepka, zalepimo je za tablu.


šahovska taba

Nastavljamo isti postupak dok ne zalepimo sve police. Tabla na kraju treba da izgleda ovako.


šah na zidu

Kada smo završili lepljenje polica, tablu postavljamo na zid, kao što je prikazano na slici. Sada nam fale figure?


šah na zidu

Figure poređamo ispred polja i igra može da počne.

Related articles