Samostrel od štipaljke

29/08/2018 Projekti , Za decu 3596 Views
Malo stariji Uradi Sam majstori pamte da su se pre pojave plastičnih koristile drvene štipaljke. Takođe se sećaju da su se od njih mogle napraviti razne stvarčite. Evo jedne o njih.

Malo stariji Uradi Sam majstori pamte da su se pre pojave plastičnih koristile drvene štipaljke. Takođe se sećaju da su se od njih mogle napraviti razne stvarčite. Evo jedne o njih koja će razveseliti Vaše mališane.


Potreban alat: Skalpel, četkica, stolarska stega

Potreban materijal: Drvena štipaljka, lepak za drvo


drvena štipaljka

Ima dana kada je deci sve dosadno i ne znaju šta da rade. Upravo tih dana treba Vam jedan od ovih projekata kako bi iz pokrenuli. U ovom projektu mališani mogu da Vam pomognu, a kada ga završite vi na miru možete da popijete pivce i uživate u miru, dok se deca igraju.


drvena štipaljka, četkica, skalpel, stolarska stega i lepak za drvo

Za ovaj lagani projekat će biti potrebno nekoliko običnih stvari. Prvo jedna drvena štipaljka, lepak za drvo, skalpel, stolarska stega i jedna četkica. Odmah da razočaramo sve one koji misle da ćemo praviti pravi samostrel, to nećemo, ali će na kraju ipak da ispaljuje „strele“.


rastavljanje drvene štipaljke

Početak sklapanja ovog neobičnog samostrela počinje rastavljanjem drvene štipaljke.


obeležavanje drvene štipaljke

E sada sledi malo projektovanja. Najpre postavite delove štipaljki kao na slici i ocrtajete manju površinu kao što je to prikazano.


obeležena drvena štipaljka

Sledeće što treba da uradite da tu površinu „prenesete“ na drugu stranicu, kao na slici. Ovaj deo će biti neophodno odstraniti i tu će se kretati opruga.


obeležena drvena štipaljka

Nakon toga treba označiti kanalić kroz koji će se kretati „strela“


sečenje drvene štipaljke skalpelom

Sve površine koje ste označili treba izrezati. Ovo možete da uradite malom testerom, turpijom, višenamenskim alatom za graviranje…. Pošto je drvo, od koga su štipaljke napravljene mekano, u ovu svrhu je poslužio običan skalpel.


čačkalica i samostrel od štipaljke

Kada ste završili sa rezbarenjem sastavite, za trenutak, dve polovine štipaljki i proverite da li kroz napravljeni kanal strela klizi bez zastoja. Ulogu strele će imati čačkalica. Kanal mora biti malo širi od širine čačkalice kako bi ona klizila bez otpora.


nanošenje lepka na drvenu štipaljku

Sada dolazi na red lepljenje. Lepak za drvo nanesite ravnomerno četkicom kao na slici. Obratite pažnju da lepak ne dospe u kanal niti na površinu predviđenu za oprugu.


samostrel od štipaljke u stolarskoj stegi

Spojite dva dela štipaljke i stegnite stolarskom stegom. Ostavite da se lepak suši do sutra.


samostrel od drvene štipaljke

Ostaje da postavite oprugu i strašno oružje je spremno.


drvena čačkalica

Na izradu strela ne morate da trošite previše vremena. Pre upotrebe potrebno je da odlomite jedan kraj čačkalice. Taj poravnati kraj će se naslanjati na oprugu.


samostrel od drvene štipaljke

Zapnite oprugu u zazor i postavite čačkalicu u cev….


samostrel od drvene štipaljke

…. i zabava može da počne 🙂 Iako deluje krhko ova napravica može da ispali čačkalicu na daljinu od 3-4 m. U noćnim uslovima, umesto čačkalice možete koristiti šibice. Zpaljena šibica ima mnogo bolji efekat od čačkalice ali i mnooogo teže posledice ako se igrate na suvoj travi.

Related articles