Šarene pahuljice od papira

22/12/2019 Projekti , Za decu 3165 Views
Za novogodišnju jelku postoje razni ukrasi. Ipak, jelka će biti najlepša ako je okitite ukrasima koje su deca pravila. Evo kako da napravite šarene zvezde od papira

Za ukrašavanje novogodišnje jelke možete kupiti razne ukrase. Ipak, jelka će biti najlepša ako je okitite ukrasima koje su deca sama pravila. Evo kako da napravite jednostavan ali veoma lep ukras – šarene pahuljice od papira


Potreban alat: makaze

Potreban materijal: raznobojni papir, selotejp, lepak za papir, konac


Papiri u boji

Za pravljenje ovih interesantnih pahuljica potreban Vam je papir. Ukoliko želite šarene pahuljice koristite raznobojni papir. Ako imate papir u boji onda Vam je na raspolaganju beskonačno kombinacija i iste pahuljice će izgledati različito.


Trake od raznobojnog papira

Za početak, za svaku pahuljicu treba da isećete 12 traka dimenzija 1x20cm. Dimenzije traka su promenljive. Za manje pahuljice ćete iseći manje trake i obrnuto.


Tri žute trake od papira

Pri izradi ovih pahuljica koristićemo princip tkanja. Na početku pripremite osnovu tako što ćete tri trake postaviti paralelno jedana drugoj na rastojanju od 1cm. Da bi bile fiksne u toku rada zalepite im jedan kraj selotejpom, kao na slici.


Tri žute trake od papira

Označite sredinu traka i označite mesta levo i desno od sredine na rastojanju od 2cm. Ideja je da poprečne trake, koje ćete kasnije postaviti na ovim mestima, međusobno budu razmaknute 1cm, kao i vertikalne trake.


Lepljenje papira

Nanesite malo lepka za papir na prvu gornju oznaku leve i desne trake.


Isprepletane trake papira

A zatim dodajte poprečnu traku na mesta na kojima ste naneli lepak. Poprečna traka ide ispod srednje a preko leve i desne.


Lepljenje papira

Sada podignite srednju traku, kao na slici, i na mestu ukrštavanja nanesite malo lepka za papir na horizontalnu traku. Na ovaj način ste lepkom spojili horizontalnu traku sa sve tri vertikalne. Lepak za papir vrlo brzo veže i možete odmah da nastavite dalje. Ukoliko smatrate da se lepak još nije dovoljno učvrstio, spojeve možete fiksirati spajalicama za papir.


Isprepletane trake papira

Ovaj postupak ponovite i za preostale dve poprečne trake. Koristite princip tkanja i poprečne trake ređajte naizmenično, kao na slici.


Lepljenje dve papirne trake

Kada ste to završili, sledeće što treba da uradite je da spojite dve trake koje se nalaze u uglovima, kao na slici.


Isprepletane trake papira

To uradite sa trakama u sva četiri ugla.


Isprepletane trake papira

Potrebno je da napravite dva ovakva dela


šarene pahuljice od papira

Stavite jedan deo preko drugoga ali tako da bude zarotiran za 45 stepeni u odnosu na onaj drugi. Potrebno je da se petlje jednog nalaze nasuprot traka drugog.


šarene pahuljice od papira

Trake jednog dela provucite kroz petlje drugog i spojite ih lepkom za papir. Primetićete da su trake malo duže u odnosu na petlje. Nemojte ih skraćivati pre lepljenja.


šarene pahuljice od papira

Kada ste zalepili sve trake i petlje, sada možete da odsečete višak traka.


šarene pahuljice od papira

Projekat šarenih pahuljica od papira je, praktično, gotov. Ostaje da na jednom od krajeva izbušite rupu i kroz nju provučete konac. Zavežite krajeve konca pomoću kojeg ćete okačiti phuljicu na jelku.


šarene pahuljice od papira

Pomoću raznobojnog papira možete napraviti različite šarene pahuljice od papira. Igrajte se sa bojama, kombinujte trake različitih boja, pravite delove u različitim bojama ili cele pahuljice u istoj boji. Igrajte se sa decom i budite maštoviti.

Related articles