Šargarepa

13/04/2019 Bašta 5888 Views
Šargarepe su povrće koje se uvek daje deci i to ne bez razoga. Zbog velikog broja vitamina, šargarepa se smatra veoma zdravom namirnicom. Pogledajte kako se uzgaja

Šargarepa je dvogodišnja biljka. Biljke tokom prve godine dostižu punu visinu a tokom druge godine cvetaju. Poreklo vodi iz Avganistana ali zbog svoje važnosti u ishrani tokom vekova je proširena u sve delove sveta. Neki smatraju da joj je poreklo mediteran zbog postojanja velikog broja divljih šargarepa.


Šargarepa

U ishrani se, najčešće koristi koren koji poseduje mnogo hranjivih sastojaka i vitamina i ima antibiotičko dejstvo. Pored toga se smatra da šargarepa ima ulogu čistača organizma i zbog toga se preporučuje njena česta upotraba u ishrani, bilo sirova ili termički obrađena.


Šargarepa

1. Šargarepa se najčešće sadi u lejama. Grabuljom odstranite veće grumenove i kamenje.
2. Ako imate pepela od drveta trebalo bi da ga dodate u leju.
3. Šargarepe bi trebalo saditi oko 10 dana pre poslednjeg predviđenog mraza u vašem području.


Šargarepa

4. Napravite brazdu dubine 2 cm. Možete napraviti više brazdi, ali tako da razmak između njih najmanje 10 cm. Neki baštovani prave razmak između brazdi i do 30 cm.


Šargarepa

5. Stavite seme u brazdu. Postavite po jedno zrno na svakih 1 do 2 cm.
6. Prekrite seme tankim slojem prosejanog treseta, a zatim prekrijte zemljom.
7. Pažljivo zalijte leju. Šargarepi prija vlažna zemlja, ali ne voli da ide na plivanje.


Šargarepa

Postavite najlon preko leje. Najlon pričvrstite za drveni okvir leje ili ga pričvrstite kočićima direktno za zemlju. Najlon će obezbediti da leja bude topla i ubrzaće klijanje. Kada seme počne da klija uklonite najlon.
9. Počnite da rasađujete čim biljke postanu tolike da im postane tesno. Ovo je veoma važno zato što ako nemaju mesta šargarepe će biti manje i deformisane.
10. Kada ste izvršili rasađivanje stavite kompost, isitnjeno lišće ili iglice od bora.
11. Da bi ste odvratili štetočine, natapajte leju mešavinom vode i pepela jednom nedeljno.


Šargarepa

12. Šargarepe su obično gotove za branje za oko 80 do 90 dana od sadnje. Najveće šargarepe se prepoznaju po tome što im je lišće najzelenije. Šargarepe su spremne za vađenje kada su oko 2 cm u prečniku.
13. Pre vađenja trebalo bi da dobro zalijete leju. Ovo će olakšati vađenje.
14. Postupak za vađenje: uhvatite šargarepu za lišće, dok vučete polako okrećite šargarepu u jednu i u drugu stranu. Ako se lišće otkine dok vadite preostaje vam da šargarepu izvadite ašovom.


Šargarepa

Šargarepe mogu da opstanu više nedelja u zemlji, ali nemojte dozvoliti da ostane u zemlji predugo jer će početi da se suše.


Šargarepa

Đubrite veštačkim đubrivom jednom ili dva puta tokom sezone rasta. 
Između šargarepa, moguće je posaditi crni luk i beli luk kako bi odbili štetočine.

Related articles