Skalpel

05/03/2018 Alati i materijali 7945 Views
Skalpel je nezaobilazni deo alata svakog Uradi Sam majstora. Zbog svoje praktičnosti, vrlo je koristan u svakom domaćinstvu.  Saznajte nešto više o ovom praktičnom alatu.

Skalpel je nezaobilazni deo alata svakog Uradi Sam majstora. Zbog svoje praktičnosti, vrlo je koristan u svakom domaćinstvu.  Skalpel se koristi za sečenje papira, kartona, plastike, kože, tepisona, tapeta, za skidanje izolacije sa kabla i još mnogo toga.


Skalpel

Kod kupovine ovog alata najvažniji je kvalitet izrade skalpela. Plastika od kojeg je izrađen treba da bude čvrsta. Neki skalpeli su obloženi gumom koja omogućava čvršći hvat.


Izvlačenje sečiva skalpela

Izvlačenje sečiva je identično kod svih skalpela. Pomeranjem klizača unapred, preko tela skalpela izvlači se sečivo. Uvlači se pomeranjem klizača unazad.


Sečenje papira skalpelom

Po pravilu, skalpelom se seče samo vrhom sečiva, kako je prikazano na slici. Mada izvlačenjem sečiva može da se koristi i kao običan nož.


Odlomljen vrh noža skalpela

Ono što ovaj skalpel razlikuje od običnog nože je njegov način „oštrenja“. Naime, kada se vrh skalpela istupi potrebno ga je samo odlomiti. Novi vrh je potpuno oštar. Sečivo skalpela je perforirano i uvek puca po označenim linijama. Na ovaj način uvek možete imati oštar nož kao i prvog dana. Praktično pre svakog posla koristite novi vrh. Tupa oštrica, u prvom redu, ne pravi čist rez već kida materijal, a u drugom redu potrebno je primena veće sile, a time se i povećava opasnost od povreda.


Rezervni noževi za skalpel

Kada „oštreći“ skalpel, potpuno skratite sečivo, dovoljno je samo da ga zamenite novim, i opet ispočetka.


Rastavljen skalpel

Neki skalpeli su izvedeni tako da su snabdeveni svojevrsnim magacinom za nova sečiva. Dovoljno je samo „repetirati“ klizač i postavili ste novo sečivo.


Fiksiranje sečiva u skalpelu

Da bi sečivo čvrsto stajalo na svom mestu (da se ne uvlači tokom rada) neophodno ga je fiksirati. Kočnica se najčešće nalazi na samom klizaču ili u nekim slučajevima, kao što je prikazano na slici, kočnica je izvedena kao šraf. Fiksiranje sečiva pomoću ovog šrafa je bolji i pouzdaniji način.


Skalpel

Na kraju i neku reč o bezbednosti. Ovaj alat definitivno treba držati van domašaja dece. Sečivo je izuzetno oštro. Po statistici 40% povreda pri majstorisanju je načinjeno ovim alatom. Prilikom korišćenja treba voditi računa o sledećem: koristite zaštine naočare, prilikom primene prevelike sile može da dođe do lomljenja sečiva, koristite rukavice kako bi zaštitili šake, pre upotrebe uverite se da je sečivo dobro postavljeno u skalpel, ne primenjujte preveliku silu na sečivo, nikada ne izvlačite sečivo do kraja, nikada ne secite skalpelom tako što ćete udarati čekićem po sečivu.


Related articles