Slomljena drška čekića

01/02/2018 Popravke 7586 Views

Ne dozvolite da slomljena drška čekića stane na put Vašim prijektima u radionici. Popravka je jednostavna i brza. Pogledajte.

Prosto je teško poverovati da se alat, kao što je čekić, može pokvariti. Čak ovako nešto nije ni toliko retka pojava. Pri udaru glave čekića najviše se napreže deo neposredno ispod metalne glave čekića.


Potreban alat: Testera, čekić, četka, šmirgl papir

Potreban materijal: Drveni klin, lak za drvo


Drška se najčešće lomi neposredno ispod metalne glave čekića

Na prvi pogled bi se reko da nema razloga da se drška čekića polomi, ali upravo lomovi na ovom delu su najčešći i nastaju kao posledica dugotrajnih naprezanja na ovom delu.


sečenje drvene drške bonsekom

testerom poravnajte slomljeni deo

U ovoj situaciji je logično da kupite novu dršku čekića ali možete da skratite staru i da ponovo „nasadite“ čekić. Najpre testerom poravnajte slomljeni deo drške čekića.


Zasečena drška čekića

Nakon toga napravite rez duž drške, kao na slici. Treba da bude dugačak isto koliko je i glava čekića široka.


Ošmirglani vrh drške čekića

Obzirom da se drška čekića ispod glave širi, a ovo je urađeno da metalni deo ne bi spao i tako povredio ruku, biće potrebne male prepravke. Šmirglanjem prilagodite vrh drške tako da lako ulazi u metalni deo čekića.


drška čekića posle šmirglanja

površina drveta mora da bude potpuno glatka

Ukoliko je drška ćekića u lošem stanju sada je prilika da se sredi. Šmirglanjem odstranite stari lak i poravnajte površinu drveta. Ovo prvo radite sa grubim šmirgl papirom pa nakon toga finijim. Površina drveta treba da bude potpuno glatka.


lakiranje drške čekića

Nakon te pripreme sledi lakiranje ili neki drugi vid zaštite drveta. Obzirom da drška čekića treba lepo da leži u ruci lakiranje je jedan od boljih vidova zaštite drveta. Vrsta laka nije toliko bitna. Lakovi na bazi ulja se mnogo duže suše ali za razliku od nito lakova nemaju neprijatan miris. Ukoliko ovo radite na otvorenom onda je praktičnije koristiti lakove na nitro bazi zbog brzog sušenja. Da bi postigli pun efekat neophodno je drvo lakirati u više slojeva tako da se nanosi sledeći sloj tek kada se prethodni potpuno osuši.


šmirglanje drške čekića

posle prvog sloja laka, šmirglanje

Kada se prvi sloj laka potpuno osuši neophodno je dršku čekića prešmirglati šmirgl papirom velike finoće. Posle prvog sloja laka sva drvena vlakna na površini se „nakostreše“. Šmirglanjem se ona odstranjuju i tek tada je obavljena priprema za početak lakiranja. Što više slojeva to će efekat biti bolji. Narano ne treba preterivati jer treba imati na umu da je to samo drška od čekića. 4-5 slojeva je više nego dovoljno.


četka u plastičnoj posudi

četku čuvajte u razređivaču

Za vreme sušenja četku držite u razređivaču kako bi je mogli ponovo upotrebiti. Što se tiče izbora razređivača potrebno je držati se uputstva proizvođača. Za nitor lak treba koristiti nitro razređivač, a za lakove na uljnoj bazi, uljni razređivač.

čekić sa drvenim klinom

Kada ste završili sa lakiranjem dolazite do kraja posla. Kada nabijete glavu čekića na dršku trebaće Vam manji drveni klin. Bilo bi dobro da klin bude od nekog tvrđeg drveta.


zabijanje klina u čekić

Drveni klin zakucajte u prorez koji ste na početku napravili u dršci.


čekić

A zatim testerom odrežite višak.


čekić

I time ste praktično dobili novi čekić. Obzirom da kvalitetni alati nisu nimalo jeftini treba koristiti svaku priliku da se oni poprave, kada je to moguće. U ovom slučaju čekić, koji je bio bačen nakon loma, ponovo je vraćen u funkciju.


metal u obliku cevi

Kod nasađivanja sekira obavezno obezbediti klin

Ukoliko nasađujete veliki čekić ili sekiru potrebno je još dodatno obezbediti, obzirom da veće mase prouzrokuju i veća naprezanja. U tom slučaju klin bi trebalo premazati lepkom za drvo pa ga potom nabiti u drvenu dršku čekića. A zatim kroz klin i dršku ukucati poseban metalni prsten kao na slici. Često Uradi Sam majstori naoštre cev manjeg prečnika i to ukucaju umesto ovog prstena.


metalni klinovi

Druga varijanta ovog osigurača, kao na slici, izvedena je u vidu metalnih pločica raznih dimenzija.


glava čekića

Ove pločice se ukucavaju normalno na drveni klin i one sprečavaju da se drveni klin pomera ili razlabavi.


slike proreza na dršci čekića

Obratite pažnju na smer godova

Na kraju još jedan savet. Ukoliko budete bili u prilici da kupujete novu drvenu dršku obratite pažnju na smer godova drveta. Godovi moraju biti u pravcu dužine glave čekića, odnosno moraju biti paralelni sa drvenim klinom, kao na slici. Prihvatljivo je i dijagonalno prostiranje godova u odnosu na glavu čekića. Drška čiji godovi stoje normalno u odnosu na glavu čekića i drvenog klina nije dobra i može se očekivati da će se brzo slomiti.

Related articles