Spajanje iverice šrafovima

07/08/2018 Procedure 14830 Views
Iverica je praktičan materijal za sve Uradi Sam majstore. Može se spajati na više načina. Ovde je prikazano povezivanje uz pomoć šrafova.

Iverica se može spajati i običnim šrafovima za drvo. Ipak, mnogo pouzdaniji spoj se postiže ako koristimo namenski šraf za ivericu, takozvani  iver vijk ili konfirmat vijak.


Potreban alat: Bušilica, burgija za iver vijak, šrafilica, obeleživač

Potreban materijal: Iver šraf


iver vijak ili konfirmat vijak

Ovi šrafovi imaju na sebi navoj u obliku spirale sa velikim korakom. Pri uvrtanju sabijaju ivericu oko sebe i stvaraju navoj u iverici. Ovako stvoren navoj omogućava ponovo odvrtanje i zavrtanje šrafa bez gubljenja sile zatezanja, za razliku od običnog šrafa. Ovo je i glavna prednost iver vijka u odnosu na običan šraf za drvo. Proizvodi se u više dimenzija u zavisnosti za koju debljinu iverice se koriste.


bušilica sa burgijom za iver vijak

Za ovakve šrafove je potrebna posebna trostepena burgija koja čiji prečnik odgovara prečniku šrafa. Ova burgija, pri bušenju,  automatski proširuje početak rupe kako bi napravilo mesto za glavu šrafa.


obeležavanje tačke na iverici uz pomoć kirnera

Sam proces je vrlo jednostavan. Najpre odredite polovinu debljine iverice. Ovo rastojanje odmerite od ruba iverice kao na slici. Ovo omogućava da se šraf ušrafi tačno po sredini iverice. Potom, nekim oštrim predmetom (šilom ili kirnerom), na mestima gde želite da postavite šraf, napravite udubljenja. Ovo je praktično uraditi jer će sprečiti klizanje burgije na samom početku bušenja.


izbušena rupa za iver vijak

Nakon toga izbušiti rupu. Ovde je važno da burgija bude potpuno normalna na površinu koja se buši. Ukoliko bušite ukoso, rizikujete da burgija izbije na površinu iverice i onda je posao upropašten.


ušrafljivanje iver vijka u ivercu

Dakle, napravili ste kanal, probušivši oba komada iverice, kroz koji ćete da ušrafite šraf.


spojena iverica uz pomoć iver vijka

Za ušrafljivanje šrafa će Vam biti potreban šrafciger sa  inbus prihvatom ili odgovarajući nastavak za električnu bušilicu.

Related articles