Špargla

13/04/2019 Bašta 4725 Views
Špargla se na evropskim trpezama nalazi već godinama iako u našim krajevima nema tako dugu tradiciju. Pošto je špargla bogata vitaminima i mineralima trebali bi da je dodate Vašoj ishrani.

Špargla se na evropskim trpezama nalazi već godinama iako u našim krajevima nema tako dugu tradiciju. Uzimajući u obzir bogatstvo vitamina i minerala sa kojima špargal raspolaže prava je nepravda što se kod nas špargla smatra “egzotičnim” povrćem. Poreklo špargle nije pouzdano utvrđeno. Smatra se da potiče sa istoka ali je već dugo vremena prisutna na evropskom kontinentu. Zna se da je već u starom Rimu špargla intenzivno uzgajana. Za uzgajanje špargla uopšte nije komplikovana. Jednom kada se poseje dalje se razmnožava deljenjem busena, tako da ova biljka, u baštama, može da ostane i više decenija.


Špargla

Šparglu ne bi trebalo da berete tokom prve sezone rasta. Ovo će pomoći da se izgradi snažan koren koji je potreban da bi biljka proizvodila debele izdanke. Ako posadite sadnice brže ćete doći do berbe nego ako sadite iz semena.


Špargla

Pripremite leju u kojoj planirate da gajite šparglu, uzimajući u obzir njen životni vek (i do 20 godina). Najbolje mesto gde možete zasaditi šparglu je po obodu ili na kraju bašte. Na ovaj način nećete imati problema kada budete kultivisali ostatak.


Špargla

Pre sadnje pospite dovoljno đubriva na leju (sloj debljine oko 5cm) i dobro ga pomešajte sa zemljom vilama. Ako zemlja u kojoj sadite slabo odvodi vodu i sporo se suši dodajte malo peska u nju. Potrebno je da u leju dodate dovoljno organskih materija (trava, kuhinjski otpad…) da bi dostigla visinu od oko 15cm. Leja ne bi trebalo da bude šira od 120cm.


Špargla

Špargla se sadi na dubini od oko 15cm. Redovi u kojima sadite treba da budu na rastojanju od 40cm. Iskopajte rupe, ubacite seme ili sadnice i dobro ih zalijte. Prekrite sa 3 do 10 cm zemlje u zavisnosti od veličine sadnice. Kako sadnice rastu dodajte zemlju oko biljaka tako da se na kraju, rupe skroz popune. Održavajte zemlju rastresitom posebno oko biljaka. Kultivirajte leju u dubini od oko 3 cm kako bi ste držali korov pod kontrolom.


Špargla

Šparglu berete na taj način što odsečete izdanke kada dostignu dužinu od oko 20cm. Izdanke secite najviše 3cm ispod površine zemlje. Uvek imajte na umu koren, koji je važan da bi biljka i dalje davala izdanke, pa vodite računa da ga ne oštetite. U periodu veoma toplog vremena (tokom leta) nemojte brati izdanke.

Related articles