Štipaljka magnet

09/08/2018 Projekti 3690 Views
Svako je bio u prilici da sa letovanja, zimovanja ili nekog drugog putovanja donese nekoliko magneta koji služe za pričvršćivanje poruka na frižider. Što ne biste neki i sami napravili? Evo ideje.

Ovaj projekat spada u one najjednostavnije koji ne zahtevaju ni mnogo truda ni mnogo vremena a kao rezultat dobijate korisnu stvar koja može da bude i interesantan poklon.


Potreban alat: Bušilica,  šubler

Potreban materijal: Super lepak, štipaljka, neodijumski magneti


šrafilica, burgije, drvena štipaljka i super lepak

Za početak je potrebno nekoliko stvari. Bušilica ili šrafilica, drvena štipaljka, neodijumski magneti i super lepak.


kljunasto pomično merilo

Na početuku potrebno je da utvrdite dimenzije neodijumskih magneta koji imate. Ove magnete karakteriše velika sila privlačenja, lako se nabavljaju i proizvode se u gotovo svim dimenzijama. U ovom slučaju su korišćeni magneti kružnog oblika debljine 1mm a prečnika 3mm. Magneti tih dimenzija su se pokazali idealni za ovaj projekat.


merenje prečnika burgije uz pomoć šublera

Sledeće što treba je da spremite burgiju istog prečnika kao i prečnik magneta…


burgije

… dakle, 3mm


bušenje drvene štipaljke bušilicom

Na štipaljki ćete, izabranom burgijom, probušiti nekoliko rupa koje će imati dubinu do 1mm. Ovde je bitno da ne izbušite dublje rupe nego što je debljina magneta jer štipaljka-magnet se neće dobro držati na vratima frižidera. Dakle dubina može biti manja ali ne i veća od debljine magneta.


nanošenje super lepka na drvenu štipaljkut

U svaku rupu nanesite kap super lepka. Ovde možete koristiti i obični lepak za drvo ili bilo koji drugi. U tom slučaju morate da čekate neko vreme dok se lepak ne učvrsti. U slučaju super lepka čekate nekoliko sekundi. Zbog toga izbor pada na super lepak.


lepljenje neodijumskog magneta na drvenu štipaljku

A potom u svaku, tako pripremljenu rupu, postavite po jedan magnet.


štipaljka magnet

Otprilike to bi trebalo da izgleda ovako. Za ovu vrstu magneta dovoljno je upotrebiti 3-4 komada i štipaljka će čvrsto da stoji na vratima frižidera. Ovaj držač podsetnika možete ostaviti u ovom obliku a možete ga ofarbati, lakirati ili ukrasiti po Vašoj želji.


štipaljka magnet

Sada treba samo da sačekate trenutak kada ćete morati da zapišete neku važnu poruku ili podsetnik.

Related articles