Stolčić od stare stolice

08/08/2018 Improvizacije , Projekti 3173 Views
Svi Uradi Sam majstori osećaju veliku sreću i zadovoljstvo kada uspeju da od stvri koje su namenjene za otpad naprave nešto korisno i upotrebljivo. Evo jedne ideje.

Svi Uradi Sam majstori osećaju veliku sreću i zadovoljstvo kada uspeju da od stvri koje su namenjene za otpad naprave nešto korisno i upotrebljivo.


Potreban alat: Lenjir, olovka, bušilica, šrafciger ili šrafilica

Potreban materijal: Nekoliko šrafova i podloški


Iverica i noge od stolice

Za ovaj projekat Vam je potrebno jedno postolje od radne stolice. Ovih stolica ima napretek, nisu skupe, cesto se koriste i često im strada deo na kome se sedi. Kao posledica ovoga postolje od ovih stolica je veoma lako nabaviti. Pored toga potrebna Vam je i neka daska, iverica ili bilo koja čvrsta ravna površina. Može biti kvadratnog oblika, okrugla ili nekok totalno nepravilnog oblika zavisno od mašte Uradi Sam majstora. Mi smo iskoristili deo radne površine kuhinjskog elementa.


Crtanje dijagonale preko pravougaone iverice

Na početku važno je naći centar, odnosno težište ravne površine jer će se ona u toj tački naslanjati na osovinu postolja stolice sa točkićima. U ovom primeru se to postiže veoma jednostavno povlačenjem dijagonala kroz uglove na poleđini ploče.


nalaženje centra pravougaone iverice

Tačka u kojoj se seku ovako ucrtane prave predstavlja centar površine. Tačno na ovoj tački treba da se osloni osovina postolja od stolice kako bi stol imao dobru stabilnost i bio u horizontali.


Označavanje mesta za rupe na iverici

Postavimo preko toga postolje kao što je prikazano na slici tako da centar podizača stolice leži na centru i obeležimo mesta gde treba ušrafiti šrafove.


određivanje dužine šrafa

Kada je i to završeno sledi odabir dužine šrafa. Treba voditi računa o dužini šrafa kako ne bi probio celu ploču i izbio na drugu stranu. Naravno, pri ovome treba voditi računa i o debljini lima na stolici kao i podloškama, ukoliko su neophodne. Uzimajući sve to u obzir šraf treba da bude kraći od ukupne debljine ploče, podloški i debljine lima na stolici, kao na slici.


bušenje pilot rupe u iverici

Ovaj korak nije neophodan služi samo da bi se šrafovi lakše uvrnuli u ivericu. Na mestima gde treba da budu šrafovi bušilicom su probušene su pilot rupe prečnika, odnosno debljine burgije,  kao debljina šrafa merena između navoja. Inače, kada uvrćete šraf u tanke letvice od tvrdog drveta ili neke plastične mase onda je ovaj korak neophodan jer ušrafljivanje u takve materijale, bez prethodnog bušenja rupa, izaziva rascepljivanje istih.


ušrafljivanje šrafa u ivericu

Kada je sve spremno ostaje samo da pričvrstite ova dva dela šrafovima, kao na slici.


stolčić od stare stolice

I to je to, neobičan stolčić za 10 minuta posla. Pored svoje neobičnosti veoma je praktičan, možete da ga odgurate gde želite, možete da ga rotirate ali i pomerate po visini.

Related articles