Stočić za dnevnu sobu

12/01/2020 Projekti 3452 Views

Stočić za dnevnu sobu postao je nezaobilazni komad nameštaja u svim stanovima bez obzira na to koliko je dnevna soba velika ili mala. U ovoj priči odlučili smo se da pokažemo kako se pravi funkcionalan stočić koji umesto polica ili otvorenog dela ima jednu fioku velike zapremine u koju se mogu smestiti najrazličitije sitnice i stvari. S druge strane kada se fioka zatvori sve deluje uredno.S obzirom na to da prostor kome je ovaj stočić namenjen nije veliki odlučili smo se za dimenzije 45cm x 45cm i visinu 43cm. Preporučljivo je da stočić za dnevnu sobu bude visine jednake visini dela za sedenje garniture uz koju će stajati.


Potreban alat: Šrafciger, bušilica, kirneri

Potreban materijal: iverica, drveni tiplovi, lepak za drvo


stolić za dnevnu sobu

U koliko se odlučite da i vi pravite ovakav stolić možete korigovati dimenzije prema vašim potrebama. Materijal od koga je izrađen je iverica, sve vidne površine napravljene su od belog univera, visoki sjaj, a ono što se ne vidi od belog univera za korpuse.


bušenje iverice

Prvo je potrebno na donjoj ploči, bušilicom izbušiti rupe sa strane (na kant) jer ćemo donju ploču sa bočnim stranicama spajati drvenim tiplovima kako bi spoj bio nevidljiv. Bušimo po dve rupe sa svake strane.


postavljanje kirnera u rupu u iverici

U rupe postavljamo kirnere kako bi na bočnim stranama obeležili mesta za rupe.


bušenje univera

Kada smo odredili mesta za rupe na bočnim stranama, pristupamo bušenju.


sipanje lepka za drvo u rupe

Rupe napunimo lepkom


postavljanje drvenog tipla u rupu

i u njih stavimo drvene tiplove.


sipanje lepka za drvo u rupu

Sada napunimo lepkom i rupe koje smo izbušili na kant stranama


sastavljanje stočića za dnevnu sobu

I sada sve zajedno spojimo, vodeći računa da su svi spojevi ravni i potpuno priljubljeni. Od velike pomoći će Vam biti ručna stega za pločaste materijle ali ako nemate istu nije problem napravite sami pomagalo za spajanje pod uglom


sastavljanje stočića za dnevnu sobu

Na isti način pripremimo i postavimo gornju ploču stočića


montiranje točkića na stočić za dnevnu sobu

Po završenom formiranju korpusa, izbušimo rupe za točkiće


stočić za dnevnu sobu

i pričvrstimo ih odgovarajućim šrafovima.


ušrafljivanje šrafa šrafilicom

Fioku, s obzirom na to da se ne vidi, možemo spojiti i šrafovima, što smo mi i učinili, a glave šrafova sakrijemo odgovarajućim nalepnicama predviđenim za tu svrhu.


postavljanje dna fioke od lesonita

Kada je fioka formirana, izmerimo diagonale i u koliko su jednake zakucamo dno fioke, koje je od lesonita.


montiranje klizača na fioku

Sada je potrebno na fioku pričvrstiti njen front. Vodite računa pri merenju i obeležavanju kako bi front fioke bio u ravni sa ivicama stočića kada je fioka zatvorena. Nakon toga montirajte klizače na fioku.


montiranje klizača na plakar

i na korpus.


stočić za dnevnu sobu

Fioku postavite na klizače i stočić za dnevnu sobu je gotov. Ukoliko ste spremni za veći izazov, na sajtu Jenwoodhours smo našli uputstvo, korak po korak kako se pravi jednostavni stočić od punog drveta.

Related articles