Šuko utikač

10/08/2018 Procedure 10221 Views
Jednostavno uputstvo u slici i reči kako se montira šuko utikač na kabl.

Postoje razni modeli utikača koji se međusobno razlikuju po obliku, boji, načinu na koji se rastavljaju i sl. Suštinski oni su isti. Reč „šuko“ dolazi od nemačke reči Schutzkontakt što u prevodu znači zaštitni kontakt i odnosi se na postojanje, pored faznog i nultog provodnika, i provodnik uzemljenja kao sigurnosne mere.


Potreban alat: šrafciger, skalpel

Potreban materijal: kabl, šuko utikač


šuko utikači

Ovaj sistem je patentirao izvesni Albert Buttner, nemac po rođenju i opredeljenju, 1926. godine. Od tada je ovaj sistem prihvaćen, sa manje varijacija, u čitavoj evropi i svaka utičnica ili utikač koji je snabdeven sa kontaktom uzemljenja naziva se šuko.


rastavljeni šuko utikači

Kada se skine plastična zaštita vidljiva su tri mesta za pričvršćivanje provodnika. Srednji šraf je rezervisan za uzemljenje ili zaštitni vod. I na njega se postavlja isključivo zaštitni vod koji je obično obojen u žuto – zelenu boju. Na ostala dva se pričvršćuju plavi i braon provodnik koji će da predstavljaju fazu i nulu.


trožilni kabl

Odmerićete, u zavisnosti modela utikača, potrebnu dužinu provodnika i u toj dužini, skalpelom, skinuti izolaciju sa kabla i provodnika.


telo šuko utikača na kablu

Ukoliko imate model utikača kod koga jedan deo ulazi u drugi obavezno, pre početka montaže navucite plastični deo na kabl kao na slici. Inače Vam ne gine da posao radite dva puta.


trožilni kabl

Krajeve provodnika možete da zalemite kako bi ih lakše stegnuli šrafovima i kako bi imali bolji kontakt ali to nije neophodno.


spajanje kablova na šuko utikač

Provucite kabl ispod plastičnog držača koji ima zadatak da učvrsti utikač na kablu.


spajanje provodnika na šuko utikač

Zatim spojite provodnike tako što ćete žuto-zeleni provodnik vezati na srednji šraf a fazni i nulti provodnik na viljuške utikača. Raspored ova dva provodnika nije bitan obzirom da se nadi o naizmeničnoj struji.


montiranje kabla na šuko utikač

Zategnite šrafove na plastici čime će te fiksirati kabl u utikaču. Ako ostavite kabl labav, vremenom će se on iščupati iz utikača i isti posao će te raditi i treći put.


montiranje kabla na šuko utikač

Na kraju Vam ostaje samo da sastavite utikač i


uko utikač

I šuko utikač je montiran na kabl.

Related articles