Napravimo tablu po kojoj možemo da pišemo kredom

05/01/2020 Projekti 3203 Views

Površine na kojima se piše kredom nalik školskoj tabli u poslednje vreme veoma su popularne kako u domaćinstvu tako i ugostiteljstvu. Često vidimo reklamne panoe ispisane kredom ili se table malih dimenzija koriste u stanovima kako bi ukućani jedni drugima ostavljali poruke. Mogu se koristiti i za ispisivanje natpisa koji želite da stoji duže vreme napisan, a za vas ima simboličku vrednost. Dakle, sledeći projekat: tabla za pisanje kredom


Potreban alat: četka

Potreban materijal: masa za fuge, malo vode, krep traka


tabla za pisanje kredom

U koliko vam je cena table koje se nude na tržištu previsoka ili jednostavno želite sami da napravite svoju tablu u ovoj foto priči ćemo vam pokazati kako to da uradite. Za početak potrebno je da pripremite materijal: masu za fugovanje, malo vode, krep traku, četku i ploču od koje želite da napravite tablu.


mešanje vode i mase za fugovanje

U adekvatnoj posudi pomešajte određenu količinu mase za fugovanje i vode. Mi smo koristili grafit-sivu masu za fugovanje. U koliko imate belu možete je tonirati dodavanjem boje.


mešanje vode i mase za fugovanje

Smesu mešajte i dodajte potrebne sastojke (još praha kako bi se zgusnula odnosno još vode kako bi se razredila) sve dok gustina smesene ne postane kao malo gušća farba…


nanošenje fug mase na tablu uz pomoć četke

…a zatim četkom premažite površinu ploče od koje ste želeli da napravite tablu. U koliko ne želite da od cele površine napravite tablu dobro je da krep trakom oivičite površinu koju farbate kako bi ivice bile potpuno ravne. Masu nanesite ravnomerno koristeći horizontalne i vertikalne premaze četkom.


sušenje table po kojoj može da se piše kredom

Kada ste prefarbali celu površinu ostavite sve da se osuši.


tabla za pisanje kredom

Osušena masa izgleda ovako. Sada možete pažljivo odlepiti krep traku…


tabla za pisanje kredom

…i gotova je tabla za pisanje kredom. Tabla napravljena na ovakav način nije dovoljno otporna na česta brisanja ali se može koristiti za poruke koje želite da budu napisane duže vreme odnosno koje ćete ređe brisati/menjati. Za pisanje po ovoj tabli koriste se obične krede.

Related articles