Učimo brojeve sa bubamarama

05/01/2020 Za decu 3274 Views
Naučite decu brojevima uz igru uz pomoć veselih bubamara. Obavezno pozovite mališane da učestvuju u njihovom pravljenju a onda zajedno sa bubamarama naučite brojeve.

Deca treba da uče uz igru kada god je to moguće. Igra deci znači mnogo, kroz nju razvijaju maštu ali i otkrivaju veliki sveto oko sebe. Brojevi su jedna od najvažnijih stvari koja će ih pratiti čitav život. Zašto ih ne bi naučili na zanimljiv način, uz pomoć bubamara, njih sva deca  vole.


Potreban alat: šestar, bušač papira, lepak za papir, flomaster

Potreban materijal: raznobojni papir, drikeri, plastične oči


Raznobojni papirZa početak treba nekoliko raznobojnih papira

Bubamare za učenje brojeva treba da budu šarene kako bi deci bile što zanimljivije. Za svaki broj treba da napravite po jednu bubamaru. Zavisno od broja bubamara spremite više papira u boji.


Crtanje kružnice šestaromUmesto šestara možete da koristite i neki okrugao predmet

Bubamare su uglavnom kružnog oblika i biće Vam potreban šestar. U nedostatku istog možete da iskoristite i bilo koji okrugli predmet. Veličina bubamara je proizvoljna. Naše su prečnika 10cm. Najpre napravite krila tako što ćete ocrtati kružnicu prečnika 10 cm.


Crtanje kružnice šestarom

Telo bubamare ćete napraviti na sličan način. Na papiru druge boje nacrtajte isto kružnicu prečnika 10 cm a onda uzmite u otvor šestara 3cm, zabodite vrh šestara na bilo koju tačku kružnice koju ste nacrtali i opišite polukrug izvan prvobitne kružnice. Na taj način ste nacrtali glavu bubamare.


Dva kruga od obojenog papira

Pomoću makaza ili skalpela isecite papir po linijama koje ste nacrtali.


Dva kruga od obojenog papira

Da bi ste dobili krila bubamare potrebno je samo krug da podelite na dva dela, kao na slici


Bušenje crnog papira

Šta bubamaru čini bubamarom? Pa naravno tačkice. Njih ćete lako napraviti. Uzmite crni kolaž papir i uz pomoć bušača napravite mnogo konfeta.


Lepljenje konfeta

Koristeći lepak za papir zalepite konfete na krila bubamare. Tačke bubamare su najvažnija stvar. Rekli smo da svaka bubamara predstavlja jedan broj. Bubamara koja predstavlja broj 10 imaće deset tačaka, bubamara 5 imaće pet tačaka i tako dalje.


drikeri

Sada treba sastaviti bubamaru. Potrebno je povezati krila i telo bubamare tako da se krila mogu pomerati. Mi smo koristili drikere. Sigurno majke imaju nekoliko ovakvih drikera u svom priboru za šivenje.


Bubamara od papira

Postavite krila na telo bubamare i malo ih preklopite na kraju, kao na slici. Na tom mestu probušite malu rupu kroz krila i telo i spojite drikerom.


Pisanje broja 10

Samo što niste završili. Razdvojite krila bubamari i na telu napišite broj koliko bubamara ima tačaka.


Lepljenje plastičnih očiju

Za kraj naravno bubamari zalepite plastične oči


bubamara sa licem

Ili ako nemate plastične oči, jednostavno nacrtajte veselo lice bubamari.


Bubamara sa skupljenim krilima

I to je to. Kako će bubamare da sa vašim mališanima uče brojeve? Prvo što treba je da deca prebroje tačke na krilima bubamara. Možete i zajedno da brojite tačke sa svojim mališanima.


Bubamara sa raširenim krilima

Nakon toga dete raširi krila i vidi kako se piše broj koji odgovara broju tačaka. Na ovaj način dete povezuje brojanje, koje već zna, sa oznakom tj. brojem.


Bubamara od šarenog papira

Za svaki broj napravite po jednu bubamaru. Kasnije ove bubamare možete koristiti i pri učenju sabiranja. Sve što dete treba da radi je da prebroji tačke na dve bubamare. Tako mu možete, kroz igru, približiti ideju sabiranja brojeva.

Related articles