Učimo vremenske prilike

21/12/2019 Za decu 2093 Views
Kada je dete malo mnoge “podrazumevane stvari” kao što su vremenske prilike, mora da nauči. Pomozite mu da, kroz izgu, nauči da razlikuje vremenske prilike

Kada je dete malo mnoge stvari koje mi podrazumevamo, ono mora da nauči. Vremenske prilike, iako jednostavne, dete mora da ih nauči. Pomozite mu da lako, kroz izgu, nauči šta je kišovito vreme, sunčano, oblačno….


Potreban alat: lenjir, flomaster, termo-lepak, makaze

Potreban materijal: papir u boji, kartonski tanjir, drvena štipaljka, lepak


Crtanje krsta na papirnom tanjiruMarkerom podelite tanjir na četiri dela

Da bi ste sve vremenske prilike objedinili na jednom mestu, za osnovu će Vam poslužiti papirni tanjir. Prečnik tanjira nije važan. Uz pomoć markera i lenjira nacrtajte krst na sredini tanjira tako da ga on podeli na četiri jednaka dela.


Nekoliko odštampanih simbola sunca i oblakaSunce i oblake možete i nacrtati

Sledeće što Vam treba su simboli za sunce i oblake. Možete, kao mi, da sa interneta skinete crno-bele simbole i odštampate ih na obojenim papirima. Na plavom i belom oblaci a sunce na žutom papiru. Nakon toga isecite simbole za oblake i sunce.


lepljenje simbola oblaka na papirni tanjir

Prvo na red ide kišno vreme. U jednu četvrtinu, koju sami odredite, zalepite plavi oblak. Za ovu priliku možete koristiti običan lepak za papir.


Nanošenje termo-lepka na papirni tanjir

Kišu smo napravili pomoću termo-lepka. Nanesite nekoliko kapi termo-lepka ispod oblaka kojeg ste ranije zalepili


Papirni tanjir

I dok se termo-lepak hladi okrenite tanjir da stoji vertikalno. Tako će kaplice-termolepka polako da klize niz papirni tanjir i formiraju oblik kapljica kiše.


Vata za oblačno vreme

Nastavite dalje. U sledeću četvrtinu zalepite simbol sunca za sunčano vreme, komad vate će poslužiti da predstavi oblačno vreme u sledećoj četvrtini…


vremenske prilike na papirnom tanjirukuglice stiropora predstavljaju sneg

I na kraju uz pomoć nekoliko kuglica stiropora predstavićemo sneg.


Pisanje po papirno tanjiru

U svaku četvrtinu napišite i nazive za određene vremenske prilike. Ovo mogu da koriste i deca koja uče da čitaju i pišu.


strelica od crvenog papira

Da bi sve postala igra, napravite jedan pokazivač. Od crvenog papira izrežite strelicu


Crvena strelica zalepljena na drvenu štipaljku

I zalepite je na drvenu štipaljku


Učimo vremenske prilike

Tanjir za učenje vremenskih prilika prikladno je zalepiti na prozor. Tražite svako jutro od deteta da pogleda kroz prozor a zatim strelicom na tanjiru da označi kakvo je vreme napolju. Ove vremenske prilike na tanjiru mogu biti korisne i deci koja uče strani jezik jezik. Kroz igru će naučiti nazive za vremenske prilike na engleskom. Naravno, ovaj princip možete iskoristiti i za druge pojmove.

Related articles