Ugaona brusilica postala bučna

10/08/2018 Popravke 8095 Views
Ako jednog dana konstatujete da je vaša ugaona brusilica, koja vas je verno služila nekoliko godina, postala veoma bučna nema mesta zabrinutosti. Mast koja podmazuje zupčanike se potrošila i treba je zameniti, evo kako.

Ugaona brusilica je jedan veoma koristan alat koji uglavnom vredno radi, ćuti  i ne buni se. Ipak, posle nekog dela uspešne karijere jedne poslovične ugaone brusilice može da se javi problem koji se manifestuje kao veoma velika buka u radu. Ne brinite, brusilica nije podigla glas protiv mukotrpnog rada i nepravde u svetu, nego joj treba podmazivanje.


Potreban alat: Šrafciger

Potreban materijal: Litijumska mast


brusilica

Mazivo koje podmazuje prenosni sistem zupčanika se vremenom potroši, iscuri ili jednostavno izgubi potrebna svojstva za dobro podmazivanje. Ako ignorišemo ovaj zvuk brusilice mogao bi da nastane muk a za vlasnika jauk zbog novih troškova.


rastavljanje brusilice

Prvi korak je skinuti metalni zaštitnik koji je učvršćen sa tri šrafa kao na slici.


rastavljanje brusilice

Zatim se skida glava ugaone brusilice koju drže četiri šrafa u uglovima.


rastavljanje brusilice

Kada skinete glavu ugaone brusilice videćete prenosni mehanizam. Vidljivo je da zupčanici nisu podmazani a da je mast u kućištu ugaone brusilice puna metalnih opiljaka. Ovo ne treba da Vas zabrine to je normalna pojava. Novi zupčanici moraju da se dobro uzube i pri tome se stvara određena količina metalnih opiljaka.


rastavljanje brusilice

Na ovo staro sredstvo za podmazivanje zupčanika moguće je dodati nedostajuću količinu masti sklopiti i to je to.


Ali ipak naša je preporuka da se stara mast izbaci. Kada ste došli dovde nije neki posao odstraniti staru mast iz prenosnog mehanizma ugaone brusilice i time se rešite masti pune metalnih opiljaka. Sa boljim podmazivanjem svakako ćete produžiti vek ugaone brusilice.


podmazivanje brusilice tovatnom mašću

Pošto ste očistili kućište prenosnog mehanizma od starog maziva i metalnih opiljaka napunite ga novom mašću. Za ovu svrhu najbolje je koristiti litijeva ili litijumska mast poznatu još i kao tovatna mast. Ne preporučuje se grafitna mast zbog toga što se ona koristi kod malih brzina kretanja.


podmazana ugaona brusilica

Količina maziva zavisi od veličine ugaone brusilice. Kućišće treba da bude popunjeno mazivom tako da prekrije pužasti prenosnik. Ako preterate sa količinom u toku rada primetićete izbijanje masti na sastavima. Ništa strašno, kada izađe višak prestaće.


zupčanici ugaone brusilice

Kada ste već ovde nije loše proveriti stanje ležaja na osovini. Skidanjem osigurača na osovini lako se skida zupčanik sa glave ispod koga je vidljiv lager.


zupčanici ugaone brusilice

U jednu ruku uzmite glavu ugaone brusilice a drugom uhvatite osovinu i pomerajte je levo-desno. Ovde može da se toleriše sasvim malo pomeranje. Ukoliko osovina ima značajan luft bilo bi preporučljivo promeniti lager obzirom da ovo uzrokuje vibracije u radu koje svakako nisu poželjene kada se uzme u obzir velika brzina obrtanja. Na svu sreću ovaj lager jako retko otkazuje poslušnost.

Related articles