Uklanjanje starog silikona

13/01/2020 Procedure 86609 Views

Silikon se često koristi u kupatilu radi zaptivanja, najčešće otvora oko kade i lavaboa. Međutim, na mestima na kojima se vlaga dugo zadržava, na silikonu se pojavljuje buđ. Pogledajte kako ide uklanjanje starog silikona.


Potreban alat: Skalpel ili oštar kuhinjski nož

Potreban materijal: WD-40


stari silikon na kadi

Ovaj proces stvaranja buđi potpomažu i toplota, slabo provetravanje i slaba osvetljenost odnosno nedostatak sunčeve svetlosti. Buđ se pojavljuje u vidu braon fleka. Kada se buđ pojavi na jednom mestu veoma brzo se širi. Ove fleke najčešće nije moguće ukloniti, te silikon vremena sve više poprima braon boju, uklanjanje starog silikona je jedina opcija. S obzirom na to da je prisustvo buđi u prostorijama u kojima se boravi samo po sebi štetno za zdravlje, a da silikon na kojem se pojavila buđ estetski izgleda veoma loše, potrebno je ukloniti stari silikon i staviti novi.


VD-40 i silikon na kadi

 Ko je jednom probao da ukloni stari silikon imao je priliku da se uveri da to nije nimalo lak posao. Ako se pitate koji je lak način da to učinite, ne postoji takav način. Probali smo da pronađemo sredstvo koje bi ovaj mukotrpan posao olakšalo. Čuli smo iz tuđih iskustava da sirće ne pomaže baš mnogo pa smo mi probali nešto drugo : WD-40 sprej.(Pre nanošenja proverite da li će sprej naneti štetu površinama na koje se nanosi!!!)


nanošenje VD-40 na silikon na kadi

Najpre naprskate sprej celom dužinom silikona i sačekate 15 do 20 minuta da deluje. 


sečenje starog silikona na kadi nožem

Nakon toga nožem ili skalpelom odvojite silikon sa jedne…


sečenje starog silikona na kadi nožem

i sa druge strane. Ovo morate uraditi celom dužinom silikonske trake koju želite da uklonite. Pri ovome vodite računa da sečivom ne oštetite podlogu na kojoj se nalazi silikon, u ovom slučaju plastičnu kadu.


uklanjanje starog silikona

Nakon toga uklonite staru silikonsku traku i naravno dobro operete i obrišete mesto na kome ćete ponovo stavljati silikon. WD-40 nije čudotvorno sredstvo kojim se silikon lako uklanja već je značajna pomoć u odnosu na ukljanjanje isključivo nožem. Kada smo probali da silikon uklonimo nožem on se cepao na male parčiće i sa uklanjenjem se veoma sporo napredovalo dok je po nanošenju WD-40, koji je prilično omekšao silikon i povećao njegovu elastičnost, nož je lepo odvajao veće komade starog silikona od pločica i plastične kade. Rad nije bio lak ali je bio podnošljiv u odnosu na pokušaje bez WD 40. Pored ovog uradi sam sredstva postoje i hemijska sredstva za uklanjanje silikona koja se mogu naći u ponekim farbarama. Na sajtu houselogic smo našli primenu specijalnog noža za uklanjanje slilikona.

Related articles