Ukrasi za jelku od slanog testa

09/12/2019 Projekti , Za decu 4324 Views
Slano testo je odlično za oblikovanje i od njega je moguće napraviti interesantne stvari. Vidite kako se od ovog testa prave novogodišnji ukrasi za jelku

Od nekog vrsta testa smo već pravili lepak od brašna. Sada Vam pokazujemo kako od brašna i soli možete napraviti novogodišnje ukrase za jelku.


Potreban alat: modlice za kolače, četkica

Potreban materijal: brašno, sol, voda, akrilne boje, lepak, šljokice


Sol, brašno i vodaKoristite istu količinu soli i brašna

Za početak pripremite istu količinu soli i belog brašna. Pored toga pripremite otprilike i jednu šolju vode. To je sve što treba za pravljenje slanog testa.


Isecanje oblika od testa

Pomešajte brašno i sol i polako dodajte vodu. Mesite testo dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za prste. Količina vode nije strogo definisana. Dodajte je toliko da dobijete testo koje se ne lepi. Nakon toga testo razvite do debljine 3-4 mm. Sada, koristeći razne modlice za kolače od testa napravite razne ukrase za jelku.


Ukrasi od testa

Ukrase koje ste napravili stavite u tepsiju i pravo u rernu na 120 stepeni celzijusovih na otprilike 2-3 sata. Cilj je da se ukrasi od slanog testa osuše a ne ispeku. Zbog toga je temperatura rerne do 120 stepeni. Ukoliko testo sušite na višej temperaturi ono se ustvari peče. Kao posledica toga ukrasi će nabubriti i neće biti lepi. Pre rerne, uz pomoć slamčice izbušite rupe na svakom ukrasu, kao na slici.


Farbanje ukrasa od testa

Kada se ukrasi za jelku dobro isuše i ohlade možete pristupiti ukrašavanju. Mi smo koristili akrilne boje kako bi ofarbali ukrase. Ova boja je idealna za ove stvari. Postojana je i ne briše se nakon sušenja.


Nanošenje lepla na ukrase od testaMožete koristiti lepak za drvo

Druga ideja je da se ukrasi premažu lepkom.


Nanošenje šljokica na ukrase od testa

A onda se na svež lepak nanesu šljokice.


Lakiranje ukrasa od slanog testa

Da bi Vam ukrasi trajali više sezona nije loša ideja da se zaštite lakiranjem. Za ovu svrhu  možete da koristite i običan lak za drvo.


Vezivanje konca na ukrase od slanog testa

Kroz rupu, na svakom ukrasu koju ste ranije izbušili, provucite konac i vežete čvor.


Ukrasi od slanog testa na jelci

Na kraju ostaje onaj najlepši deo, ukrašavanje jelke. Kada to završite ostaje još samo da se opustite, naoružate dobrim raspoloženjem i da sačekate početak nove godine.

Related articles