Ukrasna lampa sa kristalima

29/06/2019 Projekti 3337 Views
Ono što daje toplinu domu su male stvari kao što su slike, ukrasi i lampe, odnosno neki izvori sporednog svetla. Pogledajte kako da napravite ukrasnu lampu sa neobičnom svetlošću

Ono što daje toplinu domu su male stvari kao što su slike, ukrasi i lampe, odnosno neki izvori sporednog svetla. Ovde ćemo Vam pokazati kako da napravite jednu ukrasnu lapmu sa kristalima koja isijava neobičnu svetlost i doprineti toplini doma.


Potreban alat: testera, olovka, forstner burgija, bušilica, stolarske stege, glodalica, dleto, Dremel 4300, šmirgl papir, četka, termo-lepak, lemilica,

Potreban materijal: led traka za novogodišnju jelku, plastični kristali, staklena tegla, drvena daska, lak, filc


led traka za novogodišnju jelku

Za pravljenje ukrsane lampe sa kristalima potrebno nam je nekoliko, osnovnih sitnica. U prvom redu, ono što je potrebno svakoj lampi, je izvor svetlosti. S obzirom da je ideja ove lampe da bude ukrasna izvor svetlosti ne mora da bude nešto posebno jak. Za tu namenu smo odabrali led traku koja se napaja sa 3 AA bterije i služi za ukrašavanje novogodišnje jelke.


kristali od plastike

Naravno, da bi lampa bila sa kristalima, potrebni su nam kristali. Mi smo za ovu priliku koristili kristale tri različite boje kako bi lampa bila šarenija.


kristal od plastike

Zapravo, to nisu pravi kristali. Radi se o običnoj plastičnoj masi koja je izlomljena tako da izgleda kao da ima kristalnu strukturu. Ove plastične “kristale” možete da nabavite u svakoj kineskoj radnji.


plastični kristali i jedna staklena tegla

Pored ovih lepih kristala koji će činiti osnovu lampe, potrebna nam je i buduća sijalica ove lampe. Ona dolazi u vidu obične staklene flaše. Može to da bude i tegla ili bilo šta sa širokim otvorom.


drvena daska

I na kraju potrebno nam je drvo. Drvena daska debljine 3.4 cm će poslužiti kao postolje za ovu neobičnu lampu.


sečenje drvene daske u pomoć testere

Testerom isecite potrebnu dužinu daske za izradu ukrasne lampe sa kristalima. Generalno, nema nekih zadatih dimenzija, u našem slučaju to je 100×130 mm.


obeležavanje na drvenom bloku

Kada ste isekli komad daske koji će biti postolje lampe, potrebno je u postolje ubaciti kutiju sa  baterijama. Ova kutija će biti unutar drvenog bloka sa donje strane lampe. S obzirom da se prekidač za paljenje i gašenje led dioda nalazi na bočnoj strani kutije, to znači da se kutija u drvenom bloku mora nalaziti do ivice bloka. Postavimo platičnu kutiju na drveni blok, kao na slici, i ocrtamo liniju oko ivica plastične kutije.


obeležen drveni blok

Otprilike, bi to trebalo da bude ovako. Mi smo se odlučili da plastična kutija bude na sredini drvenog bloka.


forsten burgija

Drvo, unutar ocrtanih linija ćemo izdubiti glodalicom na potrebnu dubinu. Ali kako bi olakšali posao glodalici i značajno ubrzali ovaj postupak, posao produbljivanja rupe ćemo započeti sa forstner burgijom.


bušenje forstner burgijom

Unutar linija izbušite rupe do zadate dubine


bušenje borstner burgijom

Rupe postavljajte jednu do druge kako bi se bušenjem odstranilo najveći deo drveta.


obrada drveta uz pomoć glodalice

Nakon toga, glodalicom, ćete lako i brzo odstraniti preostalo drvo, koje se nalazi na mestu gde treba postaviti plastičnu kutiju sa baterijama.


obrada drveta dletom

Koristite dleto kako bi formirali ćoškove, ali takođe i fino podesili dimenzije kako bi plastična kutija lepo “legla” u predviđeni prostor.


obeležavanje kruga na bloku drveta

Na suprotnoj strani bloka potrebno je napraviti ležište za staklenu teglu. Slično kao što smo već radili postavimo čep flaše na proizvoljno mesto i olovkom ocrtamo njegove dimenzije.


bušenje forstner burgijom

Forstner burgijom izbušimo nekoliko rupa do određene dubine kako bi čep i vrat flaše bili unutar drvenog bloka.


izbušena rupa na bloku od drvea

A zatim glodalicom uklonimo preostalo drvo iz rupe.


obrađene ivice drvenog bloka uz pomoć glodalice

Kada već držite glodalicu u rukama zaoblite ivice drvenog bloka.


glodalo

Već sada je kod ukrasne lampe sa kristalima završen najveći deo posla. Mi smo se odlučili da na preostalom prostoru drvenog bloka napravimo malu udubinu za ostavljanje raznih sitnica. Ivice te udubine ćemo napraviti glodanjem uz pomoć polukružnog glodala, kao na slici.


obrada drveta glodalicom

Ovo glodalo stavite u glodalicu i njime napravite isecite površinu nepravilnog oblika, kao na slici.


postolje od drveta za ukrasnu lampu od kristala

Glodalom sa ravnim površinom, odstranite preostalo drvo unutar isečene površine do bubine od 8mm. Dubina je, naravno, proizvoljna.


valjak sa šmirglom za Dremel

Sada je na red došlo da se obrade ivice ovog udubljenja. Najlakše ćete to uraditi dremelovim multifunkcionalnim alatom. Za ovaj posao smo koristili dremelov brusni alat koji nosi oznaku 704, odnosno valjak sa šmirgl papirom.


obrađivanje drvenih ivica Dremelom

Ovaj dodatak smo postavili u višeanmenski alat Dremel 4300 i vrlo lako zaoblili oštre ivice udubljenja koja su ostale nakon glodanja.


šmirglanje drveta

I ovde smo završili sa grubim radovima. Sada na red ide šmirglanje i priprema za lakiranje. Za šmirglanje udubljenja koristite male komade šmirgl papira.


šmirglanje drveta vibracionom brusilicom

A za šmirglanje ravnih površina možete koristit vibracionu mašinu za šmirglanje. U početku brusite sa šmirgl papirom veće granulacije (100) a kasnije sa šmirgl papirom finije granulacije (180)


odstranjivanje prašine nakon šmirglanja

Nakon što ste sve lepo ošmirglali, vlažnom krpom odstranite svu prašinu koja je preostala nakon šmiglanja.


lakiranje drveta

Na red dolazi lakiranje. Pređite drveno postolje prvim slojem laka. Možete koristiti četku kao u našem slučaju ili lak u spreju. Kada se prvi sloj laka potpuno osuši nakon 24 časa. Išmirglajte njegovu površinu šmirgl papirom fine granulacije ne pritiskajući previše. Ovaj korak služi da se izravna izlakirana površina i odstrane drvena vlakna koja su se “nakostrešila” prilikom nanošenja sloja laka. Zatim opet odstranite prašinu vlažnom krpom i nanesite novi sloj laka. Ovaj postupak ponavljajte za svaki sloj laka. Sa svakim slojem laka površina drveta postaje sve “staklastija” ipak nema potrebe da nanosite više od 3 sloja laka.


štap od drveta

Dok se slojevi laka suše možemo da se posvetimo izvoru svetlosti. Led traku ćemo obmotati oko jednog drvenog štapa za tiplove. Sobzirom da će se ovaj štapić sa led diodama nalaziti u sredini tegle njegova dužina je uslovljena dimenzijama tegle. U našem slučaju štap je dužine 11 cm a prečnika 12mm.


lepljenje led trake na drveni štap uz pomoć termo lepka

Iako traka sa led diodama na sebi ima lepljivu površinu ona nije toliko jaka da bi se zadržela na površini štapa. Preporučujemo Vam da za lepljenje trake sa led diodama koristete termo-lepak. Nanesite termo-lepak na trku i spiralno je zalepite na drveni štap.


štap sa led trakom

Prilikom lepljenja namotaje trake sabite što više jednu uz drugu kako bi se postigla što veća gustoća led dioda na drvenom štapu. Nalepite traku celom dužinom štapa.


pravljenje ukrasne lampe sa kristalima

Kada smo i to završli, sada da se koncentrišemo na montažu. Iz plastične kutije sa baterijama, provodnik izlazi na istoj srani na kome se nalazi i prekidač. Esetski nam to ne odgovara, više bi voleli da ovaj provodnik nije vidljiv.


odlemljivanje provodnika

Lemilicom odlemite provodnike sa prekidača i ležišta za baterije,


dremelov alat za glodanje br. 191

A zatim uz pomoć dremelovog dodatka za graviranje koji nosi broj 191


izbušen ćošak plastične kutije sa baterijama

Napravite otvor sa druge strane kutije za baterije. Kroz ovaj otvor ćemo provući provodnike


Bušenje metalnog čepa od tegle

Dalje, moramo napraviti rupu u čepu teglice kako bi provodnici prošli do led dioda koje se nalaze u tegli. To ćete najlakše uraditi tako što ćete čep staviti u rupu u postolju, kao na slici, a zatim burgijom probušiti i čep i drvo sve dok burgija ne prođe na drugu stranu.


dremelov nastavak br. 565

Na drugoj strani moramo napraviti kanalić koji će povezivati ovu rupu i kutiju sa baterijama. To smo uradili sa istim alatom za glodanje i uz pomoć dodatka za Dremel broj 565. Ovaj interesantan dodatak omogućava da glodalo stoji normalno u odnosu na površinu koja se obrađuje.


nanošenje termo lepka na čep tegle

U sledećem koraku potrebno je fiksirati zatvarač tegle u ležište na postolju. Mi smo za to koristili termo-lepak.


tegla sa kristalima i led diodama

Projekat je pri kraju. Potrebno je još da se pozabavimo sijalicom. U sredinu teglice postavite štap sa led diodama a oko njega složite kristale. Možete koristiti jednobojne kristale ili u veše boja kao što je kod nas slučaj.  Ređajte kristale sve dok ne popunite celu teglu.


ukrasna lampa sa kristalima

Nakon toga zavrnite teglu u fiksirani čep. Provodnik provucite kroz kanalić i otvor koji ste ranije napravili i fiksirajte ga termo lepkom. Krajeve provodnika zalemite na mestu gde su bili.


ukrasna lampa sa kristalima i filc

Na donju površinu postolja potrebno je zalepiti filc. On ima dvostruku ulogu. Prva je da sakrije provodnike i kutiju sa baterijama a druga je da se ne oštećuje nameštaj na kojem će ova ukrasna lampa da stoji.


ukrasna lampa sa kristalima

I to je to, nakon napornog dana skinite prstenje i ostali nakit i odložite ga u udubljenje ove lampe


ukrasna lampa sa kristalima

uključite je i posmatrajte neobičnu i smirujuću svetlost ove dekorativne lampe.

Related articles