Umetnost sa termo-lepkom

05/01/2020 Za decu 3349 Views
Termo-lepak i aluminijumska folija je interesantna tehnika kojom možete napraviti fantastične slike. Pogledajte kako se to radi.

Termo-lepak i aluminijumska folija je interesantna tehnika uz pomoć koje možete da stvorite neverovatne slike. S obzirom da se na ovaj način lako prave slike Vaši mališani mogu da naprave pravu malu izložbu. Pogledajte umetnost sa termo-lepkom


Potreban alat: termo-lepak, lepak za drvo, četkica, pamučna krpa, imalin

Potreban materijal: papir, karton, aluminijumska folija


umetnost sa termo-lepkomPotreban Vam je dečiji crtež

Prvi korak u ovoj tehnici, kao u u svim slikarskim tehnikama, je odrediti šta će biti motiv na slici. Najbolje je pustiti decu da sama nešto nacrtaju na kartonu ali ništa komplikovano, bez detalja, samo veliki oblici. Ili možete odštampati neki, već postojeći motiv, kao u našem slučaju.


nanošenje lepka na kartonSliku možete preneti na karton uz pomoć indiga

Sliku koju ste odabrali možete na razne načine da preslikate na komad kartona. Mi smo jednostavno odlučili da uz pomoć lepka za papir zalepimo sliku na karton.


smajliVeličina slike je proizvoljna

Karton je dimenzija 12×12 cm. Naravno, veličina je proizvoljna.


umetnost sa termo-lepkom

Crtajte termo-lepkom linije preko Vašeg crteža. Potrebno je da nanesete termo-lepak preko svih linija slike. Zbog ovoga je bitno da crtež ne bude suviše komplikovan ili sa mnogo detalja.


umetnost sa termo-lepkomStavite crtež u frižider da se termo-lepak brže ohladi

Ostavite termo-lepak da se ohladi i očvrsne. Možete skratiti ovo vreme ako umetničko delo stavite na kratko u frižider.


mešanje lepka za drvo sa vodom

Ovo je bio najteži deo posla. Sada preostaje da preko kartona i termo-lepka zalepite aluminijumsku foliju. Možete koristiti bilo koji lepak. Mi smo rastvorili lepak za drvo u malo vode.


nanošenje lepka za drvo na karton

Ovako napravljenim lepkom smo premazali karton i konture od termo-lepka na njemu.


lepljenje aluminijumske folije na kartonPamučnom krpom oblikujte aluminijumsku foliju

Zatim sve prekrijte komadom aluminijumske folije i koristeći meku pamučnu krpu polako utiskujte i oblikujte foliju po reljefu od termo-lepka. Krenite iz sredine prema krajevima.


Oblikovanje aluminijumske folije

Da bi ste dobili fine detalje koristite štapiće za uši za precizno oblikovanje folije. Budite strpljivi i pažljivi jer folija je prilično krta i lako se cepa. Na kraju višak folije presavite preko ivica kartona na poleđinu.


farbanje aluminijumske folije kremom za obuću

Za naglašavanje detalja možete koristiti flomastere ili boje koje pišu po foliji. Mi smo koristili kremu za obuću koju smo na foliju naneli mekom pamučnom krpom. Sačekajte nekoliko trenutaka da se krema malo osuši a onda krpom obrišite višak kreme.


umetnost sa termo-lepkom

I to je umetnost sa termo-lepkom. Na jednostavan način ste dobili interesantnu sliku. Dečije crteže možete ovom tehnikom pretvoriti u ozbiljne radove koje ćete uramiti i okačiti na zid.

Related articles