Uradi sam pumpa za balone

23/01/2019 Projekti , Za decu 7113 Views
Duvanje balona često ume da bude zamoran posao najčešće ako ih imate puno. Pogledajte kako sami da napravite pumpu za balone.

Duvanje balona često ume da bude zamoran posao najčešće ako ih imate puno. S druge strane nekako baš uvek zaboravljamo da kupimo pumpu za duvanje balona – ili nemamo vremena ili nam se za to ne daju pare.


Potreban alat: makaze

Potreban materijal: plastična flaša, balon, super lepak


plastična flaša, baloni i super lepak

Uglavnom, pumpu za balone možete jednostavno napraviti od stvari koje uvek imate u kući. Možda neće biti baš isto efikasna kao kupovna ali će svakako završiti posao. Sve što nam je potrebno od materjala prikazano je na slici: flaša, baloni i lepak.


plastični čep sa rupom u sredini

Prvo probušite rupu u čepu flaše. Rupa neka bude od 5 do 8 mm prečnika.


plastična flaša sa rupom

Zatim izbušite rupu i na flaši. Prečnik rupe neka bude oko 10mm.


nanošenje super lepka na plastični čep

Sada je potrebno da od balona odsečemo mali komad koji će biti membrana pumpe. Omogućavaće da vazduh ulazi u balon dok pumpamo, ali neće dozvoljavati da vazduh izlazi iz balona kada ne pompamo. Nanesemo lepak na čep kako bi zalepili membranu.


super lepak i plastični čep

Membranu ne treba da se zalepi duž celog krugaveć samo sa jedne strane, otprilike na delu koji pokazuje strelica (od pola do 3/4 kruga).


plastična flaša

Membrana na čepu i čep na flaši. Pumpa je gotova.


uradi sam pumpa za balone

Kako se upotrebljava? Postavite balon na poklopac flaše.


uradi sam pumpa za balone

Stavite palac na rupu koju ste probušili na flaši tako da je zapušite i istovremeno pritisnite flašu.


uradi sam pumpa za balone

Balon se pumpa. Sada sklonite prst sa rupe i pustite flašu. Flaša se kroz rupu puni vazduhom i ispravlja. Sada ponovo zapušite rupu prstom, pritisnite…


uradi sam pumpa za balone

…i tako dok se balon ne napumpa. Ovo je jednostavan i lep projekat koji možete realizovati zajedno sa svojom decom ili unucima i uživati celo popodne u radu, zabavi i eksperimentisanju sa vašom novom pumpom za balone.

Related articles