Snežna kugla – Uradi Sam

13/01/2020 Za decu 4211 Views

Snežna kugla – generacijama omiljena igračka. Svako voli da ih ima na polici i ponekada protrese kako bi bar za trenutak uživao u snežnoj čaroliji koja se unutra dešava. Ova stara igračka se i danas održala i može se kupiti ali da li ste znali da se snežna kugla veoma lako pravi? Pođite sa nama u taj očaravajući svet “zime”.


Potreban alat:

Potreban materijal: destilovana voda, glicerin, šljokice, staklena kugla ili tegla


destilovana voda, glicerin, šljokice, staklena tegla - snežna kugla

Evo kako da sami napravite snežnu kuglu, onako kako vi to želite i da samim tim još više uživate u njenim čarima. Od potrebnog materijala trebaju Vam neke sitnice. Jedna staklena tegla, glicerin, destilovana voda i neka igračkica. Kada ste sve ovo skupili snežna kugla je napola gotova.


plastična igračka i staklena tegla

Snežne kugle su ime dobila, naravno, po obliku koji je obično u obliku kugle. Ukoliko ne možte da nabavite staklenu kuglu iskoristite staklenu teglu umesto nje. Tegle, gotovo uvek, na sebi imaju nalepnicu koju ćete morati da skinete jer će smetati pri gledanju snežne mećave u tegli. U postu pod nazivmo kako skinuti etiketu sa flaše smo objasnili ovaj postupak. Obično posle skidanja etikete staklena tegla bude čista ali za slučaj da je ostalo lepka na njoj pogledajte kako da ga skinete u našem postu pod nazivmo kako skinuti lepak za flaše. Kada ste sve to završili, uzmite figuricu koju ste odabrali da bude u snežnoj kugli i zalepite je na dno poklopca.


sipanje destilovane vode u teglu

U teglu/kuglu sipajte destilovanu vodu. Bolje je koristiti destilovanu vodu nego običnu “česmovaču” jer ona nema minerale tako da joj je providnost veća, pa će se sneg u kugli lepše videti.


mešanje vode i glicerina

Nakon vode, u teglu/kuglu dodajte glicerin. On je od presudne važnosti jer će se pomešati sa vodom i povećati gustinu tečnosti tako da će sneg sporije padati, a snežna oluja duže trajati. Glicerin možete kupiti u bilo kojoj apoteci.


mešanje šljokica sa vodom i glicerinom

Nakon toga dodajte i “pahuljice”. Za to možete iskoristiti šljokice koje se uglavnom mogu naći u svakoj kući ili kupiti u bilo kojoj knjižari.


uradi sam snežna kugla

Na rub poklopca nanesite silikon ili termo-lepak i čvrsto navite poklopac, teglu/kuglu okrenite i promućkajte. Sada vam ostaje samo da uživate u snežnoj oluji! Na sajtu The Spruce Crafts možete naći još 15 ideja za pravljenje snežne kugle.

Related articles