Uramljene vazne

17/02/2019 Projekti 3845 Views
Posude u kojima se drži cveće,  postoje u bezbroj oblika i same predstavljaju ukrasni detalj. Pogledajte kako možete da napravite sami jednu totalno neobičnu vaznu.

Cveće je jedan od najlepših ukrasa prirode. U kući, ne samo što ukrašava Vaš životni prostor već i predivno miriše. Ukoliko ga držite u vodi ono će lepo izgledati duži vremenski period. Posude u kojima se drži cveće, vazne, postoje u bezbroj oblika i same predstavljaju ukrasni detalj. Pogledajte kako možete da napravite sami jednu totalno neobičnu vaznu.


Potreban alat: strugač, lenjir, šubler, burgija, bušilica, termo-lepak, ručno rende, šmirgl papir, valjak za boju, šilo, vinkla, stolarske stege

Potreban materijal: tri flašice koka-kole, drvena letva, boja, git za drvo


tri male flaše od koka-kole i dve drvene letvice

Za ovaj interesantan projekat će Vam biti potrebno nekoliko stvari. Prvo, posude koje će imati ulogu vazne. U našem slučaju su to male staklene flaše od koka-kole. Etikete sa flaša možete efikasno skinuti kao što smo već opisali u postu kako skinuti etiketu sa flaše. Umesto njih mogu da se koriste bilo flaše koje Vam deluju interesantno. Druga stvar koja Vam treba je drvena letva od koje ćete da napravite ram za ovu neobičnu vaznu. Debljina i širina su proizvoljne. Mi smo iskoristili staru letvu koja je nekada bila deo neke police i ima dimenzije 60x30mm. Za ram su potrebna četiri komada ovih letvica i njihove dužine će zavisiti od toga koje ste flašice odabrali za vazne. U našem slučaju gornja i donja letvica rama imaju dužinu od 400mm dok bočne letvice imaju dužinu 200mm.


skidanje farbe sa drveta strugačem i fenom sa vrućim vazduhom

Kao što smo rekli drvene letve koje smo korisitli su nekada bile deo police. Farbane su masnom farbom i po površini imaju više oštećenja od eksera, ogrebotina i slično. Ukoliko Vi koristite nove letvice onda ova dva koraka slobodno preskočite. Da bi ih pripremili za naš projekat najpre treba skinuti staru farbu farbu. O skidanju stare farbe detaljno smo već pisali u foto priči stara farba, kao je skinuti? Dakle, ono što smo ovde radili je da smo staru masnu farbu zagrevali fenom na vruć vazduh dok se ona nije potklobučila a onda je sastrugali metalnim strugačem. Ovaj proces je brz i efikasan.


ručno rende na drvenoj letvici

Površina letvica uopšte nije bila ravna i u udubljenjima se zadržala, na nekim mestima, osnovna farba. Oba problema rešava ručno rende. Duž stranica više puta prođemo ručnim rendetom kako bi dobili ravne i glatke površine.


obeležavanje olovkom na drvetu

Kada su letve pripremljene možemo da počnemo sa pravljenjem rama za vazne. Možete odabrati bilo koji spoj za spajanje rama. Najjednostavnije je prisloniti letve pod pravim uglom i zalepiti ih ili zašrafiti. Zbog čvršćeg spoja mi smo se odlučili za pravougaoni preklop. Kada koristite ovakav spoj drveta to morate da uračunate u dužinu letvi. Naime, svakoj letvi morate da dodate dužinu debljine letve sa svake strane. Da bi formirale ovakav spoj prislonite letve jednu na drugu pod pravim uglom a zatim povucite liniju na bočnoj letvi, kao na slici.


obeležavanje olovkom na drvetu

Zatim, bočnu letvu stavite na kraj donje letve i povucite još jednu liniju, kao na slici. Ovim ste odredili površinu spoja na kraju svake letve.


obeležavanje pomoću lenjira

Da bi napravili preklop moramo izraditi dva zuba na krajevima svake letve koja se uklapaju. Po sredini širine zone uklapanja, koju smo ranije ocrtali, povucite liniju.


šrafiranje olovkom

Povlačenjem linija dobili smo četiri površine na krajevima letvi koje se spajaju. Šrafirajte dijagonalno postavljene kvadrate. Njih treba odstraniti.


drveni spoj na preklop

Uz pomoć testere isecite šrafirane kvadrate i dobili ste pravougaoni preklop.


drveni ram

Ovaj proces ponovite na sva četiri ćoška rama. Ako ste sve dobro uradili dobili ste ram čiji se ćoškovi lepo uklapaju.


drveni ram i flašica od koka-kole

Specifičnost ove vazne se ogleda u tome što će flaše biti „ugrađene“ u ram. Naime, na gornjoj letvi rama treba izbušiti tri rupe kroz koje će se provući grlo flaše. Visina rama je tako određena da posle spajanja više ne mogu da se izvuku flaše iz rama. Glavna problematika oko ovoga je što grlo flaše, koje prolazi kroz gornju letvu rama, nije istog prečnika. Flaša je na vrhu uska i postepeno se širi prema dnu.


merenje prečnika flaše od koka-kole šublerom

Ovo uslovljava da i rupa koja se buši mora biti uža na gornjoj površini letve a šira na donjoj. Ukoliko ste koristili tanje letve verovatno nećete imati ovu dilemu i ovaj korak možete preskočiti. Ukoliko imate deblju letvu, kao u našem slučaju onda imate isti problem. Da bi ga rešili, kljunastim pomičnim merilom, izmerite prečnik grla flaše i prečnik flaše na nivou donje ivice letve.


forster burgija

Za bušenje rupa koristićemo forstner burgiju. Za bušenje sa gornje strane (gde će doći grlo flaše) koristićemo burgiju prečnika 30mm a za rupu gde prolazi gornjji deo flaše koristićemo burgiju prečnika 40mm.


obeležavanje pomoću lenjira

Pre bušenja treba da odredimo mesta za rupe. Duž letve, koja će se nalaziti na vrhu rama, kroz sredinu povucite jednu liniju. Na sredini te linije označite tačku.


obeležavanje pomoću šila

Da se tačke ne bi izbrisale, najbolje je tačku označiti šilom. Takođe, rupa će biti dobra osnova za početak bušenja, jer će se vrh burgije osloniti u nju i izbeći mogućnost da burgija prokliza u početnoj fazi bušenja.


obeležavanje pomoću lenjira

Još je ostalo da se obeleže mesta i za druge dve rupe. U našem slučaju smo, levo i desno od središnje rupe na rastojanju od 10cm, obeležili i druge dve rupe.


bušenje drvene letvice bušilicom

Kako treba da bušimo sa obe strane letve tako da se rupe, različitih prečnika, idealno poklapaju koristićemo pilot rupu kako bi dobili ovo poravnavanje. Na označenoj tački, uz pomoć bušilice, probušite letvu sa burgijom manjeg prečnika, otprilike 3mm.


bušenje drveta forster burgijom

Na ulaznu stranu pilot rupe prislonimo centralni vrh forster burgije prečnika 40mm i bušimo do, otprilike, polovine debljine letve.


bušenje drveta forster burgijom

Sa druge strane letve, koristeći pilot rupu kao centar za forstner burgiju, izbušimo rupu prečnika 30mm sve do kraja, odnosno, do dna rupe 40mm.


tri male staklene flaše od koka-kole u drvenom ramu

Sada već možete da vidite, otprilike, kako treba da izgleda vaše uramljene vazne. Ovo je prilika da se vidi kako se svi spojevi uklapaju. Rupe možete, eventualno, da doradite turpijom, a sastave šmirgl papirom.


drveni ram fiksiran stolarskim stegama

Sada na red dolazi lepljenje. Na letvu sa rupama zalepite bočne stranice. Sve to učvrstite stolarskim stegama sve dok se lepak za drvo ne osuši i fiksira spoj. Vinklom obavezno proverite da li su letve pod pravim uglom.


lepljenje drveta termo-lepkom

Donju letvu, za sada, nećemo lepiti lepkom za drvo. Ona treba da se fiksira u poslednjoj fazi. Ako bi u ovoj fazi postavili flaše i zalepili ram kasnije bi nam to izuzetno otežalo farbanje ili lakiranje rama. Zbog toga, donju letvu ćemo privremeno fiksirati termo-lepkom.


ručno rende

Kada su sve letve rama povezane, ručno rende će nam poslužiti da se spojevi izravnaju i otklone još poneke neravnine.


drveni spoj na preklop sa oborenim ivicama uz pomoć glodalice

Zbog lepšeg izgleda, glodalicom, oborite sve oštre ivice rama.


šmirglanje drvenog rama

i na kraju ove pripreme sledi šmirglanje srednje grubim šmirgl papirom granulacije 100.


gitovanje drveta

Posle šmirglanja obavezno „otprašite“ površinu, odnosno odstranite prašinu sa drveta četkom ili blago navlaženom pamučnom krpom. Ovo je važno za sledeći korak, gitovanje. O proceduri gitovanja smo već opširno pisali u foto-priči gitovanje drvene stolarije stolarije. Gitovanje se radi sa posebnom masom koja je namenjena baš gitovanju drveta. Svrha gitovanja je da se popune sva udubljenja u drvetu i da se formira ravna površina. Samo gitovanje je prilično jednostavan postupak. Špahtlom razvučete malo git mase preko drvene površine a onda ponovo pređite špahtlom preko tog mesta kako bi skinuli višak git mase. Pri ovom git popunjava šupljine, pukotine i udubljenja na površini drveta i time ga izravnava.


šmirglanje izgitovanog drvenog rama

Nakon dva sata sušenja gita možete pristupiti šmirglanju. Koristite fini šmirgl papir granulacije 180. Šmirglanjem odstranjujete višak gita i poravnavate površinu. Ako, posle šmirglanja, primetite da je ostala neka udubina, ponovite proces gitovanja. Nanesite špahtlom još jedan sloj gita i posle sušenja ga prešmirglajte ponovo.


farbanje drveta valjkom

Dolazimo do farbanja. Nakon šmirglanja pripremite površinu drveta za farbanje tako što ćete je otprašiti, odnosno otkloniti prašinu sa drveta. Za farbanje možete koristiti bilo koju boju za drvo. Mi smo koristili emajl lak uljanu boju koja se koristi kod farbanja stolarije koju smo nanosili malim valjkom. Ova boja se lako nanosi i dobro pokriva površinu. Nakon sušenja od 24 časa, prefarbajte drvo još jednom.


ofarbano drvo u žutu boju

Krajeve koje nismo spojili ostavite neofarbane.


fiksiran ram stolarskim stegama

Farba na uljanoj bazi, koju smo koristili, se sporije suši. Tako da posle ove prve faze bojenja treba napraviti pauzu od nekoliko dana da se boja dobro stvrdne. Uljana boja je bila izbor zbog njenog glatkog i sjajnog izgleda. Ukoliko koristite akrilne boje ili boje na bazi nitro razređivača sušenje će biti mnogo brže. Dakle, kada se boja osušila prelazimo na poslednje lepljenje u ovom projektu. Postavite flašice od koka-kole u svoja ležišta i zalepite poslednju letvicu na svoje mesto. Ceo ram stegnite stolarskim stegama dok se lepak kompletno osuši i dobro “uhvati”.


gitovanje drveta

Kada je lepak stegao i svi su delovi na okupu izgitujemo preostale sastave na ramu.


ofarban ram žutom uljanom bojom

Nakon dva sata kada se git poptuno osušio išmirglajte ga kako bi se površina izravnala. Nakon toga “otprašite” površinu, odnosno odstranite prašinu i nakon toga prefarbajte preostala mesta na ramu.


uramljene vazne

I to bi bilo to. Uspite određenu količinu vode u svaku flašicu, odnosno vaznu i stavite u njih Vaše omiljeno cveće. Ove neobične vazne možete da držite na stolu ali možete i da montirate neke zakačaljke i da ram sa vaznama okačite na zid kao sliku.

Related articles