Vazna od šperploče

04/10/2020 Projekti 2228 Views
Neobične ukrasne vazne su uvek plus Vašem domu. Da li možete da napravite vaznu od šperploče? Naravno, pogledajte kako.

Neobične ukrasne vazne su uvek plus Vašem domu. Šperploča je pločasti materijal koji se koristi u raznim oblastima. Mi ćemo ga iskoristiti da napravimo neobičnu vaznu za cveće. Sličnu tehniku smo koristili u projektu pod nazivom saksija od šperploče ali ovde uz male promene možete da napravite potpuno drugačiju vaznu.


Potreban alat: kljunasto pomično merilo, lenjir, olovka, testera, šmirgl papir, forstner burgija, bušilica, stolarske stege, četkica

Potreban materijal: mala staklena čaša, šperploča, lepak za drvo, lak za drvo, filc


šperploča i čašica od stakla

Za ovaj projekat pravljenja vazne od šperploče potrebna nam je, naravno šperploča. Mi smo iskoristili šperploču od starog kreveta gde je koristila kao leđa. Debljina ove šperploče je  4 mm. Pored šperploče potrebna nam je mala staklena čaša. Čaša je visoka 106 mm i ima prečnik 38 mm


izdeljena šperploča na kvadrate

Šperploču treba podeliti na jednake kvadrate dimenzija 60 x 60 mm, kao na slici. Ovo su budući segmenti od kojih ćemo napraviti vaznu od šperploče.


sečenje šperploče

Sledeće što treba da uradite je da isečete šperploču po nacrtanim linijama. S obzirom da je šperploča tanka i ručna testera je sasvim pogodna za ovaj posao. Naravno, ukoliko posedujete alat kao što je ručna kružna testera ili ubodna testera ovaj posao će biti završen veoma brzo.


kvadrati od šperploče

Posle sečenja imaćete gomilu malih pravougaonika od šperploče koji će biti gradivni elementi za pravljenje vazne od šperploče


šmirglanje šperploče

Nakon sečenja primetićete da su ivice delova od šperploče veoma grube sa ostacima vlakana drveta. Ivice ćete srediti šmirglanjem. Na stol pričvrstite šmirgl papir granulacije 100, kao na slici i prevlačenjem ivica pločica od šperploče preko šmirgl papira dobićete glatke ivice.


dijagonale na kvadratu od šperploče

Svaki komad šperploče kvadratnog oblika u sredini mora imati rupu u kojoj će stajati staklena posuda, u našem slučaju mala čaša za alkoholna pića. Centar pravougaonika ćemo jednostavno naći ako povučemo dijagonale iz uglova kvadrata. Mesto na kome se seku dijagonale je centar kvadrata


forstner burgija

Za bušenje rupe ćemo koristiti forstner burgiju prečnika 40mm. Prečnik rupe će zavisiti od prečnika staklene posude. U našem slučaju prečnik male čaše je 38mm, tako da biramo prečnik rupe 40mm.


bušenje šperploče forstner burgijom

I na kraju bušenje. Ovde nema šta posebno da se objašnjava. Važan savet je da kvadrat šperploče fiksirate stolarskim stegama pa tek onda bušite. Prilikom bušenja forstner burgijom može da se desi da bušilica “skoči” ili se “izmakne” predmet koji bušite, što ste imali prilike da vidite u foto priči pod nazivom kućica za ptice od laminiranog parketa. Posledice mogu biti naročito neprijatne.


šmirglanje šperploče

Nakon što ste probušili sve segmente ove neobične vazne, šmirgl papirom obradite ivice rupe u sredini svakog segmenta.


nanošenje lepka za drvo na šperploču

I sada ostaje onaj lakši deo, sklopiti vaznu od šperploče. Na obode prvog segmenta, koji je bez rupe u sredini, nanesite lepak za drvo,


sastavljanje vazne od šperploče

a zatim na njega zalepite drugi segment sa rupom, ali tako da bude malo zakrenut u odnosu na prvi segment


sastavljanje vazne od šperploče

Nastavite sa ovim procesom lepljenja segmenata uvek ugaono pomerajući svaki segment u odnosu na prethodni, kao na slici.


sastavljanje vazne od šperploče

Posle svakih zalepljenih 5-6 segmenata napravite pauzu od 10-15 minuta tako što ćete staviti nešto teško na zalepljene segmente. Kada lepak “uhvati” nastavite da dodajete segmente.


lakiranje vazne od šperploče

Nakon 24 časa, kada je lepak u potpunosti očvrsnuo i povezao sve segmente, na red dolazi ukrašavanje. Mi smo se odlučili za nanošenje nekoliko slojeva laka za drvo. Ali, mašta je jedino ograničenje. Akrilnim bojama može da se svaki segment ofarba drugom bojom. Ako se odlučite za ovu varijantu onda je bolje segmente obojiti pre međusobnog lepljenja. Takođe, šperploču možete tretirati lanenim ili mineralnim uljem, a možete i da vaznu zaštitite  voskom. O svim ovim tehnikama svo već pričali u nekim postovima pod nazivom zaštita drveta voskom sveće  ili polir pasta za drvo sa voskom.


lepljenje filca na vaznu od šperploče

Kada se lak u potpunosti osušio ostalo je da dodamo još jedan detalj. Isecite komad filca tako da odgovara dimenzijama prvog segmenta na dnu vazne od šperploče


lepljenje filca na vaznu od šperploče

A zatim ga zalepite na dno vazne. Ovaj filc daje stabilnost vazni, odnosno sprečava njeno klizanje na podlozi, a sa druge strane sprečava oštećenje nameštaja na kome će stajati vazna od šperploče.


vazna od šperploče

Na kraju u rupu, na sredini vazne, postvite staklenu čašicu


vazna od šperploče

I vazna je gotova. Pronađite neki lep cvet i postavite ga u ovu neobičnu vaznu. Uživajte u lepoti cveta i delu svojih ruku.

Related articles