Ventilacija za kupatilo

13/01/2020 Procedure 20693 Views

U kupatilu koje nema prozore, pa samim tim ni prirodnu ventilaciju najčešće se sreću ventilacioni otvori sa ventilacionim rešetkama preko njih. S obzirom na to da uglavnom ovi ventilacioni sistemi ne funkcionišu kako bi trebalo, odnosno ne izvlače dovoljno vazduha ili kako majstori kažu nemaju dovoljan cug, sve češće se donosi odluka da se ugradi ventilator koji dodatno forsira ventilaciju. Sa ugradnjom ovih ventilatora, ventilacija za kupatilo više nije problem.


Potreban alat: Bušilica, burgiješrafciger, probna lampa (glinerica)

Potreban materijal: šrafovi, tiplovi


isključivanje automatskog osigurača

Ugradnjom ventilatora postiže se bolje odvođenje neprijatnih mirisa kao i vlažnog i toplog vazduha koji može izazvati buđ na zidovima kupatila kada je u pitanju loša ventilacija za kupatilo.


ventilacioni otvor u kupatilu

Osnovni uslov za ugradnju ventilatora je postojanje izvoda električne instalacije u blizini otvora za ventilaciju. Kako je to u našem slučaju ispunjeno, možemo pristupiti ugradnji ventilatora. Pre početka rada obavezno isključiti odgovarajući automatski osigurač ili izvrnuti uložak ako se radi od topljivom osiguraču, a zatim obezbediti tablu sa osiguračima na taj način da niko slučajno ne može uključiti osigurač dok su radovi u toku.


ventilator za kupatilo

Izgled jednog od modela ventilatora za kupatilo. 


ventilator za kupatilo

Prvo je potrebno ukloniti prednju masku kako bi se pristupilo montaži. Ono što se uočava na prvi pogled je da ne postoji rupa kroz koju bi se provukli kablovi elektro instalacija radi priključenja na kleme ventilatora. Rupu smo probušili burgijom od 10mm (označeno crvenom strelicom)


obeležavanje mesta za rupe na keramičkim pločicama

Sledeći korak je pričvrstiti ventilator na ventilacioni otvor. U tom cilju ventilator postaviti na ventilacioni otvor i obeležiti mesta na kojima treba izbušiti rupe za šrafove.


bušenje keramičkih pločica

Izbušite rupe na obeleženim mestima. PAŽNJA – kod bušenja keramičkih pločica budite oprezni kako pločica ne bi pukla. Iz tog razloga koristite burgije za pločice, a na bušilici isključite čekić i bušite na niskim obrtajima.


postavljanje ventilatora za kupatilo

Kada ste probušili rupe i postavili tiplove postavite ventilator na ventilacioni otvor, provucite provodnike kroz otvor koji ste za to napravili.


postavljanje ventilatora za kupatilo

Ventilator pričvrstite šrafovima.


postavljanje ventilatora za kupatilo

Povežite fazni i nulti provodnik na dve kleme ventilatora. U našem slučaju na ventilatoru nije postojao kontakt za provodnik uzemljenja, ali ako postoji obavezno i njega povežite.


postavljanje ventilatora za kupatilo

Vratite poklopac odnosno ukrasnu masku ventilatora i pritisnite je dok se žabice ne uklope.


ventilacija za kupatilo

Ovime je ventilacija za kupatilo uspešno rešena. Pored našeg rešenja pogledajte, na sajtu bobvila još neke od načina kako da rešite ventilaciju u kupatilu.

Related articles