Veš mašina ne prima vodu

02/07/2018 Popravke 19424 Views
Veš mašina ne prima vodu. Evo kako svaki Uradi Sam majstor da dijagnostikuje kvar.

Kada veš mašina ne prima vodu najčešći krivac je elektro ventil. Naravno, ovakav kvar mogu izazvati i drugi elementi. Kako utvrditi gde je kvar?


Potreban alat: Probni kabl

Potreban materijal:


elektroventil veš mašine

Najpre treba utvrditi da li je problem u elektrovenitlu. Razni tipovi se razlikuju po izgledu i broju samih ventila ali princip rada je isti za sve. Elektroventil se sastoji od kalema koji, kada kroz njega protiče struja, povlači kotvu i na taj način pušta vodu iz vodovodne mreže u veš mašinu. Kada nema napajanja ventil je zatvoren.


probni kabl

Da bi se ustanovilo da li je problem u njemu treba da za ovu priliku koristiti probni kablStopice ćete povezati na kontakte elektroventila a drugi kraj uključiti u struju. Ovim ćete dovesti nezavisno napajanje na elektroventil i on bi morao da propusti vodu u veš mašinu(slavina, naravno, mora biti odvrnuta). Ukoliko se to desi, elektroventil je ispravan i problem treba tražiti u presostatu ili programatoru. Ukoliko ne propusti našli ste krivca.


elektroventil u veš mašini

Na elektroventilu mogu dve stvari da se pokvare. Može da nastane prekid u namotajima i drugi je kamenac ili neka druga prljavština koja je zaglavila ventil. Da bi ispitali namotaje treba da digitalnim unimerom izmerite otpornost na kontaktima elektroventila. Ukoliko je ta vrednost konačna (oko 3.6 kilooma) namotaji su ispravni i verovatno je kamenac problem. Ukoliko je ova vrednost beskonačna postoji prekid u namotajima i takav elektroventil se ne popravlja već zamenjuje sa novim.


elektroventil

Ukoliko ste ustanovili da je sitni materijal u ventilu brana protoku vode, a imate elektroventil novijeg tipa koji je zaliven, takođe ćete morati kupiti novi elektroventil pošto se on ne rastavlja.


elektroventil u veš mašini

Ali ako imate jedan od starijih tipova elektroventila onda vrlo lako možete da ga otvorite odvrtanjem nekoliko šrafova, kao na slici. Očistite pesak koji se nagomilao u ventilu, ponovo ga sklopite i problem je rešen. Ovim se završava dijagnostikovanje kvara zbog koga veš mašina ne prima vodu.

Related articles