Vetrenjača od papira

02/01/2020 Za decu 10600 Views
Kada nastupi vetrovito vreme , pravo je vreme za pravljenje vetrenjače od papira. Za par minuta napravićete vetrenjaču od papira koja će zabaviti decu.

Kada nastupi vetrovito vreme , pravo je vreme za pravljenje vetrenjače od papira. Za par minuta napravićete vetrenjaču od papira koja će zabaviti decu a i pokazati im šta je snaga vetra. Možda će Vaše dete kada poraste biti naučnik koji će iskoristiti snagu vetra. Priča se da se veliki naučnik Nikola Tesla, kada je bio mali,  igrao sa mačkom i pri tome naelektrisao njenu dlaku. Ovaj efekat ga je toliko fascinirao da je posvetio čitav život izučavanju ove pojave i usput otkrio mnoštvo neverovatnih izuma. Pogledajte kako se pravi vetrenjača od papira


Potreban alat: makaze, sečice

Potreban materijal: plastična slamčica, papir u boji, čioda, gumica


Raznobojni papir, čiode, slamčicaMožete koristiti i običan papir kojeg naknadno ofarbate

Za izradu ovoga projekta potrebno je minimalno materijala. Potreban Vam je papir, može biti običan papir ili raznobojni kolaž papir, kao u ovom slučaju. Običan beli papir naknadno možete da obojite kako Vi želite. Zatim jedna čioda, plastična slamčica i neka guma. Može to biti parče gumice za brisanje ili, kao u našem slučaju, stara gumica iz česme.


Beli kvadratni papir

Isecite papir u obliku kvadrata sa stranicama 12×12 cm. Naravno, ako hoćete veću vetrenjaču,  isecite veći komada papira.  Nacrtajte linije koje spajaju uglove kvadrata. Na taj način ste nacrtali dijagonale kvadrata i u njihovom preseku se nalazi centar kvadrata. Sada iz centra duž dijagonala odmerite 2 cm i obeležite te tačke na dijagonalama.


Sečenje makazama belog papiraKoristite “reckave” makaze kako bi ste dobili neobičnu vetrenjaču

Na red ide sečenje. Mi smo koristili ove „reckave“ makaze kako bi vetrenjača izgledala što veselije ali, naravno obične makaze su sasvim OK. Dakle zasecite papir duž prethodno nacrtanih dijagonala ali ne do kraja, samo do tačaka koje ste obeležili na dijagonalama. Dakle, rez bi se završio na 2cm od centra kvadrata.


vetrenjača od papira

Sada ćoškove savite prema centru kvadrata i sve zajedno probušite čiodom. Ovim ste već napravili vetrenjaču od papira, samo još malo podešavanja i to je to.


Zabijena čioda u plastičnu slamčicu

Sada imate vetrenjaču ali nije baš zgodna za korišćenje, treba joj „drška“. Za to smo koristili plastičnu slamčicu ali može da posluži i bilo koji drveni štapić ili sl. Dakle, probušite čiodom plastičnu slamčicu negde pri kraju.


vetrenjača od papiraObezbedite vrh čiode kako se dete ne bi ubolo

Obično čioda će biti duža nego što Vam treba. Može te je saviti ali bolje je skratiti. Time odstranjujete i oštar vrh na koji dete može da se ubode.


vetrenjača od papiraUmesto slamčice koristite drvenu lovku sa gumicom na vrhu

Na kraju potrebna je neka gumica kojom bi se cela konstrukcija učvrstila ali i zaštitilo dete od oštre čiode. Za ovu priliku smo koristili običnu gumicu za česmu. Umesto svega ovoga je veoma korisno ako imate drvenu olovku sa gumicom na vrhu. Tada je potrebno samo čiodu da zabodete u gumicu na vrhu i to je to, vetrenjača od papira je gotova.

Related articles