Vinova loza

13/04/2019 Voćnjak 6234 Views
Gotovo da nema čoveka koji nije probao u životu vino. Svima je poznato da se ono pravi od grožđa. Ali da li ste znali kako se uzgaja vinova loza?

Uzgoj vinove loze je kompleksan posao koji zahteva dosta vremena i truda. U ovom članku ćemo nabrojati samo osnovne korake za podizanje vinograda i uzgoj kvalitetnih sorti vinove loze.


Vinova loza

Prvi korak je da odaberete koju sortu vinove loze ćete gajiti. Postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kako bi ste doneli konačnu odluku po ovom pitanju. Kakvi su klimatski uslovi na mestu gde planirate da gajite vinovu lozu? Kakvo je zemljište? Šta planirate sa grožđem nakon berbe? Da li grožđe uzgajate da bi pravili sok, vino ili za jelo.


Vinova loza

Kada budete imali odgovore na ova pitanja najbolje je da konsultujete stručnjaka kako bi vam pomogao da odredite pravu sortu. Većina sorti počinje da rađa posle dve do četiri godine od trenutka sadnje.


Vinova loza

Kada ste nabavili sadnice vrlo je važno da ne dozvolite da se koren osuši. Ako na korenu nema zemlje, a ne možete ga odmah posaditi potopite korenje u vodu. Nemojte koren držati u vodi više od jednog dana jer ćete ga uništiti. Ukoliko ne možete da obavite sadnju istog dana najbolje je da iskopate plitku rupu i zasadite sadnicu privremeno. Ovako možete sačuvati sadnice do trenutka kada budete spremni da ih sadite. Ne zaboravite da održavate koren vlažnim.


Vinova loza

Sledeći korak je sadnja. Vinova loza se sadi u rastojanju od 2.5 do 3 metra u suvoj zemlji. Vinova loza uspeva i u peskovitom i stenovitom području. Ona često dobro uspeva tamo gde drugi usevi ne mogu da rastu – na stenovitim predelima.


Vinova loza

 Da bi napredovala, vinova loza zahteva zemljište koje dobro odvodi vodu. Kada sadite grožđe u dolini gde zemlja ne odvodi vodu koja se skuplja oko korenja morate računati na više problema oko zaraza. Pravilna drenaža je ključna tačka u uzgoju grožđa.


Vinova loza

Isto kao što grožđe zahteva dobro dreniranu zemlju da bi uspevalo, takođe zahteva mnogo vode tokom prvog meseca nakon sadnje. Posle sadnje dobro navodnjavajte vinovu lozu. Održavajte koren vlažnim tokom prvog meseca koliko je to moguće. Ovo će omogućiti da se koren bolje oformi.


Vinova loza

Trebalo bi da kultivišete veću površinu oko sadnice (najmanje 2 metra oko biljke). Koren vinove loze se može raširiti od metar do dva daleko od biljke.


Vinova loza

Proveravajte lišće u prvih nekoliko godina, Tamno zeleno i zdravo lišće je pokazatelj da Vaša vinova loza prima dovoljno hranljivih sastojaka. Kod siromašnog zemljišta, kada  vinova loza nema dovoljno hranljivih sastojaka, dodaje se đubrivo u prečniku od oko 15cm oko biljke. Đubrivo će poboljšati osobine zemljišta i doprineti da vinova loza dobije neophodne hranljive sastojke.


Vinova loza

Vežite lozu za špalir. Špalir se može napraviti od drvenih ili gvozdenih stubova ili PVC cevi sa žicom zategnutom između. Usmeravanje loze da se penje uz špalir može ponekad biti komplikovano. Kada jednom usmerite lozu da raste u pravom smeru posle je lako održavati je.


Vinova loza

Orezivanje preusmerava energiju u plodove. U slučaju kada se vinova loza ne orezuje, treba računati na dosta manje prinose grožđa i grožđe će biti sitnije. Orezivati treba krajem februara i početkom marta (kada se završi najhladniji deo zime, a pre nego što grožđe počne da raste u novoj sezoni). Nova vinova loza raste sa okca koje se formiralo prošle godine. Postoje mnoga pravila za orezivanje pa je potrebno da se detaljnije informišete o tome iz knjiga koje se time bave. Postoje i neka opšta pravila:
– Uvek odsecite bočne izdanke. Ova vrsta izdanaka ne donosi mnogo plodova i uvek ih treba ukloniti. 
– Više orezujte nove izdanke u prvih nekoliko godina kako bi ste podstakli glavno stablo na rast.
– Najbolja okca za rađanje grožđa na prutu su od šestog do dvanaestog. Okca koja se nalaze posle dvanaestog ne donose dosta grožđa pa je potrebno da se odstrane osim u slučaju kada obezbeđuju pričvršćivanje za špalir.
– Posle zime prekontrolišite da li je došlo do smrzavanja okca. Tada su okca braon i krta i treba ih odstraniti.
– Orezujte vinovu lozu redovno kako bi se obezbedio dovoljan dotok vazduha i sunčeve svetlosti radi boljeg prinosa.


Vinova loza

Takođe potrebno je da zaštitite vinovu lozu od bolesti kao i od insekata, ptica i gljiva. Ptice će jesti grožđe pre nego što sazri. Možete zaštititi plodove tako što ćete postaviti mrežu iznad loze neposredno pre nego što će sazreti. Uzgajajte vinovu lozu na sunčanom mestu sa dobrim protokom vazduha, a to će pomoći da se ređe javljaju gljivična oboljenja vinove loze.


Vinova loza

Berite grožđe kada je grozd sasvim zreo. Gledajte boju grozda i probajte ukoliko niste sigurni. Takođe postoje setovi za proveru. Oni proveravaju procenat šećera i pH vrednost voća da bi utvrdili kad je grožđe zrelo. Kada berete grožđe grozdove secite makazama kako bi smanjili oštećenja loze. Pregledajte grozd, nezrelo ili trulo grožđe obavezno odstraniti.

Related articles