Viseća saksija

01/02/2020 Procedure , Vrt 13867 Views
Cveće u saksijama je ukras svake terase. Ako imate malu terasu, nedostaje Vam prostora. Da bi sadili cveće na višem nivou potrebna Vam je viseća saksija.

Cveće u saksijama je ukras svake terase. U zavisnosti od veličine terase ponekada na njoj nemamo mesta za sve saksije. Rešenje ovog problema je – viseća saksija, istovremeno pretvarajući terasu u prelepi vrt. U nastavku pogledajte kako od obične saksije da napravite viseću saksiju za cveće.


Potreban alat: skalpel

Potreban materijal: saksija, kanap, krep traka


saksija i kanap

Da bi, bilo koja saksija, postala viseća saksija neophodno je da obezbedite držač te saksije. Pletenjem kanapa možete da napravite “korpu” u koju ćete smestiti saksiju. Dakle, podred saksije potreban Vam je i kanap.


špulna kanapa

Što se debljine kanapa tiče ona je proizvoljna. Vodite računa o veličini saksije i težini zemlje koja će biti u njoj, tako za velike saksije birajte neki deblji ili naročito jak kanap. U našem slučaju smo koristili kanap debljine 3 mm više iz estetskih razloga nego zbog same potrebe.


komad belog kanapa

Skalpelom ili makazama odsecite komad kanapa. Dužina će, umnogome, zavisiti od veličine saksije. Što je veća saksija biće Vam potreban duži komad kanapa. U našem slučaju, prečnik saksije je 11 cm i mi smo isekli kanap dužine 70 cm.


osam komada belog kanapa

Isecite još sedam komada kanapa iste dužine


čvor

Sve kanape objedinite tako što ćete jedan kraj svih kanapa vezati u čvor


saksija

Zatim provucite sve kanape kroz rupu na dnu saksije tako da čvor ostane sa unutrašnje strane saksije.


pletenje kanapa oko saksije

Podelite sve kanape u četiri grupe od po dva kanapa i razdvojite ih tako da dno saksije dele na četiri jednaka dela, kao na slici


pletenje kanapa oko saksije

Na jednom paru kanapa zavežite čvor tako da se on nalazi na ivici saksije


pletenje kanapa oko saksije

Isto to uradite sa ostala tri para kanapa


pletenje kanapa oko saksije

Da bi Vam se svi čvorovi, koje ćete kasnije vezati, nalazili na istom nivou u odnosu na saksiju, predlažemo da, na neki način, obeležite karakterisične visine na saksiji. Mi smo to uradili tako što smo oko saksije zalepili krep traku. Dva nivoa krep trake označavaju dva reda čvorova na kanapu.


pletenje kanapa oko saksije

E, kada ste to rešili možete da nastavite da pletete korpu za viseću saksiju. Sledeći korak je da od svakog susednog para uzmete po jedan kanap i spojite ih čvorom na obeleženom mestu, kao na slici


pletenje kanapa oko saksije

Uradite to i sa ostalim kanapima


pletenje kanapa oko saksije

Na isti način napravite i sledeći red čvorova. Poslednji red čvorova mora da se završi na ivici saksije.


viseća saksija

Krajeve kanapa vežite u jedan čvor i okačite viseću saksiju. I to je to. Ostaje Vam samo još da zasadite omiljeno cveće. Ukoliko želite da eksperimentišete sa ovim interesantnim korpama pogledajte malo drugačiju ideju na sajtu life press magazin.

Related articles