Vlaga oko prozora

13/01/2020 Popravke 14631 Views

Jedna od situacija koju niko ne želi da vidi u svom domu je prokišnjavanje. Jedno od neprijatnih iznenađenja je svakako vlaga oko prozora.


Potreban alat: Skalpel, termo-lepak

Potreban materijal: sredstvo za zaptivanje pukotina u betonu i na pvc stolariji


vlaga oko prozora

Pored estetike, u slučaju kada se curenje ponavlja, dolazi i do stavranja buđi na zidovima. Ako se voda koja se nalazi u zidu zaledi, ona slabi strukturu betona i prouzrokuje još veću vodopropustljivost. S druge strane rešenje ovakvog problema ne zahteva specijalni alat niti veliko stručno znanje već je potrebno samo malo upornosti i pedantan rad i vaši zidovi će biti uvek suvi i lepi.


vlaga oko prozora

Ako detaljno pogledate spoljnu stranu prozora, spojeve između lima i stolarije odnosno zida, videćete pukotine koje mogu biti zaista male (malo deblje od dlake) ali će i kao takve omogućavati prodor vode u strukturu zida.


skidanje simsa sa prozora

Pukotine oko samog lima koji se nalazi na simsu ne moraju nužno da dovedu do prolaska vode u unutrašnjost stana u koliko je sve urađeno kako treba pre postavljanja limenih simsova. Kako bi smo to proverili potrebno je da prvo skalpelom oslobodimo lim koji se za stolariju drži zalepljen najčešće silikonom. 


skidanje simsa sa prozora

Kada je silikon uklonjen možemo podići lim.


vlaga oko prozora

Krivc za prodiranje vode kroz zidove se upravo nalazi ispod lima. Na slici se vide brojne pukotine, kao i spoj stolarije i zida koji nije zadihtovan. Treba voditi računa i o tome da li nagib betona odvodi vodu od prozora ili je vraća od ivice zida prema prozoru.


prozor

Pukotine koje smo pronašli napunićemo sredstvom sličnom silikonu koje je predviđeno za nanošenje na beton, plastiku, lim što se uglavnom može naću u farbarama. Pre nanošenje sredstva treba površine dobro očistiti od prašine kako bi sredstvo dobro prionulo za površine koje se zaptivaju.


nanošenje zaptivnog sredstva na prozor

Nakon pripreme nanesite zaptivno sredstvo…


nanošenje zaptivnog sredstva na prozor

i utisnite ga što dublje u pukotine koje želite da zapušite.


montiranje simsa

Kada ste popunili sve pukotine, vratite lim na sims…


prozor

…i ispunite sve spojeve između lima, zidova i stolarije. Na ovaj način zadihtovali ste sve postojeće pukotine i voda više, na ovom mestu neće moći da prodre u vaš stan, a vlaga oko prozora je Vaša prošlost. Drugi razlog moguće pojavu vlage oko prozor je kondenzacija. Na sajtu envirovent možete možete saznati sve o ovom problemu.

Related articles