Vođica za ručnu kružnu testeru

19/04/2018 Improvizacije , Projekti 5140 Views
Ručne kružne testere su namenjene za lako i brzo sečenje. Uz pomoć vođice dobija se i potpuno prav rez. Evo kako da napravite jednostavnu vođicu za ručnu kružnu testeru.

Ručna kružna testera je koristan i efikasan alat kada je u putanju sečenje. Ukoliko želite da precizno sečete letvize pod pravim uglom potrebna Vam je neka vođica. Može to biti učvršćena letva, ugaonik ili nešto slično. Pogledajte još jedan način da rez ručnom kružnom testerom bude besprekoran.


Potreban alat: šrafilica, vinkla, olovka, ručna kružna testera, stolarske stege

Potreban materijal: 2 letvice proizvoljnih dimenzija, lepak za drvo, šrafovi


vođica za ručnu kružnu testeru

Ova jednostavna, ali efikasna vođica za ručku kružnu testeru, se sastoji od dve drvene letvice spojene pod pravim uglom. Ova vođica nije univerzalna i može se primenjivati samo u kombinaciji sa ručnom kružnom testerom za kuju je napravljena. Kasnije ćete videti i zašto je to tako.


obeležavanje linije na drvenoj letvici uz pomoć ugaonika

Dimenzije samih letvica nisu strogo definisane. Obično se ova vođica pravi od nekog otpada iz nekih ranijih projekata ili prosto od onoga što imate. U ovom slučaju prva letvica ima dimenzije 55 x 28 mm. Obeležite liniju pod pravim uglom na proizvoljnoj dužini. Proizvoljnoj jer će ona kasnije biti skraćena na tačnu. U ovom slučaju dužina letvice je 30 cm.


sečenje ručnom kružnom testerom

Zatim je isecite ručnom kružnom testerom „iz ruke“, prateći liniju


Na isti način isecite i drugu letvicu koja u ovom slučaju ima dimenzije 45 x 10 mm a duga je 50 cm.


dve drvene letvice

Na početku je rečeno da su dve letvice spojene pod pravim uglom, i to je veoma važno. Da bi se to lakše postiglo, pre konačnog spajanja kraću letvicu postavite uz neku pomoćnu, kao na slici.


nanošenje lepka za drvo na letvicu od drveta

Zatim na kraj druge nanesite tanak sloj lepka za drvo. Širina ovog sloja lepka treba da odgovara širini kraće letvice kako bi spoj bio zalepljen celom površinom.


provera pravog ugla sa ugaonikom

Zatim spojite ta dva dela, kao na slici, i stegnite stolarskom stegom. Pozicija druge letvice na prvoj je negde oko 8 cm od levog kraja. U ovom delu još jednom proverite da li su letvice potpuno pod pravim uglom. Ako jesu, stegnite stolarsku stegu do kraja kako bi obezbedili potpuno prijanjanje.


bušenje rupe u drvetu bušilicom

Da bi spoj potpuno obezbedili ojačaćemo ga šrafovima. Najpre izbušite pilot rupe. Koristite burgije prečnika koji odgovara šrafovima koje koristite.


ušrafljivanje šrafa

A nakon toga, šrafilicom ušrafite dva šrafa u rupe koje ste prethodno izbušili


stolarska stega

Obzirom da šrafovi drže letvice na mestu nema potrebe čekati da se lepak potpuno osuši i stolarsku stegu možete odmah da skinete.


postavljanje stolarske stege

Sledeće što treba da se uradi je da se kraća letvica odseče tačno na meru. Sećate se da smo, na početku teksta, rekli da je letvica proizvoljne dužine a da će se naknadno iseći na tačnu meru. E to se radi u ovom delu. Napravljenu vođicu pričvrstite kao na slici.


Rezanje rupnom kružnom testerom

Zatim prislonite ručnu kružnu testeru uz dužu letvicu i pomerajući testeru duž te letvice presecite kraću letvicu. Praktično na ovaj način ste odmerili rastojanje od ivice ručne kružne testere do reznog diska. Ovaj detalj će omogućiti lakše sečenje uz pomoć ove vođice.


vođica za ručnu kružnu testeru

Kako se koristi? Na komadu drveta koje želite da isečete označite mesto reza. Zatim prislonite vođicu kao na slici ali tako da se kraj vođice poklapa sa označenim mestom reza. Uz pomoć stolarske stege učvrstite vođicu na letvicu koju sečete


vođica za ručnu kružnu testeru

Uz pomoć stolarske stege učvrstite vođicu na letvicu koju sečete.


korišćenje vođice za ručnu kružnu testeru

A zatim, oslanjajući ručnu kružnu testeru na vođicu presecite letvicu. Rez će biti tačno pod pravim uglom u odnosu na stranice i biće tačno na mesu gde se nalazio kraj vođice. Ako u svojoj kolekciji alata imate više ručnih kružnih testera moraćete za svaku da napravite posebnu vođicu.

Related articles