Vodokotlić curi

26/09/2018 Popravke , Procedure 55384 Views
Svako je bar jednom imao iskustvo da mu procuri vodo kotlic. Ukoliko Vama, dok ovo citate, iz kupatila dopire žuborenje vode u WC šolji, onda je ovo prava priča za Vas....

Neprekidno curenje vode u WC šolju, ne samo što ume jako da nervira, već predstavlja nepotreban trošak.


Potreban alat: ključ

Potreban materijal:


WC šolja

Tako, svakog minuta dozvoljavate da vaše pare odlaze u WC šolju, pošto voda nije besplatna. Naravno, naredni tekst će Vam pomoći da rešite ovaj problem.


sigurnosna cev zvona vodokotlića

Kada skinete poklopac vodokotlića, najpre, treba da proverite da li voda „preliva“ preko sigurnosne cevi zvona. Ukoliko konstatujete da ne preliva…


zvono vodokotlića

Problem je u zvonu. Nekada je dovoljno okrenuti gumu koja ne dozvoljava prolaz vodi ali najčešće to ne pomaže. Preporuka je zameniti zvono.


odšrafljivanje dovodne cevi vodokotlića

To će te učiniti na sledeći način. Pre svega, zatvorite dotok vode na ventilu, a zatim skinite dovodno crevo.


držači monobloka vodokotlića

Ukoliko je vaša šolja monoblok (kao u ovom slučaju) moraćete skinuti vodokotlić tako što će te odviti dve matice na donjoj strani vodokotlića (kao na slici)


dihtung guma vodokotlića

Kada skinete vodokotlić, odstranite gumu koja sprečava curenje vode na spoju vodokotlića i WC šolje


držač zvona vodokotlića

A zatim odšrafite plastični obruč sa navojem kao na slici. Kada to uradite oslobodili ste zvono i možete ga izvući i zameniti sa novim. Montaža novog ide suprotnim redosledom od demontaže.


maska vodokotlića

Ukoliko imate klasičan vodokotlić, pomenuti obruč sa navojem se nalazi ispod maske (kao na slici) koja se odstranjuje odvrtanjem nekoliko navoja ili običnim povlačenjem nadole.


sigurnosna cev zvona vodokotlića

Vratimo se sada na drugi slučaj sa početka priče. Ukoliko voda ipak preliva sigurnosnu cev zvona, to je znak da je problem u plovku ili ventilu.


plovak vodokotlića

Kako to ustanoviti?  Dovoljno je blago povući, prstom na gore, polugu na kojoj je učvršćen plovak. Ukoliko, pri tome, prestanje karakteristično šištanje vode onda je glavni krivac plovak. Njega treba dobro pregledati da li je oštećen, probušen i slično. Ako je sve uredu treba ga podesiti da održava niži nivo vode kako ne bi prelivala sigurnosu cev. Međutim ako voda i dalje ulazi u vodokotlić razlog tome je ventil. I u tom slučaju ceo sistem sa plovkom mora biti zamenjen.


skidanje plovka vodokotlića

Da bi ga promenili zatvorite vodu na ventilu koji se nalazi u zidu, skinite dovodno crevo i odšrafite plastičnu maticu koja drži mehanizam na svom mestu.


demontaža plovka vodokotlića

Kada ste to uradili možete izvaditi mehanizam sa plovkom


plovak vodokotlića

Obrnutim redosledom monirajte novi plovak


creva vodokotlića

Mogući problem koji može da se javi su različiti prečnici dovodne cevi starog i novog mehanizma. U tom slučaju i dovodno crevo je neodgovarajuće pa se i ono mora zameniti.


crevo vodokotlića

Ukoliko ovo budete radili preporuka je da se fleksibilno gumeno crevo zameni metalnim kao na slici. Ovo je moguće naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici vodovodnog materijala, a cena je praktično ista. Sve što treba da uradite je da izmerite koja dužina Vam treba, a prodavac će na licu mesta da vam napravi cev te dužine. Montaža se ništa ne razlikuje od običnog fleksibilnog creva. Prednost ovoga je očigledna. Fleksibilna creva imaju jednu veliku manu. Ako su lošijeg kvaliteta često prsnu usled velikog pritiska i poplava u kupatilu je neminovna.


podešavanje plovka vodokotlića

Na kraju Vam ostaje samo da pomoću šrafa na plovku podesite visinu plovka


nivo vode u vodokotliću

Odnosno nivo vode u vodokotliću

Related articles