Vrata škripe

13/01/2020 Popravke 19984 Views

Jedan od najneprijatnijih zvukova je kada vrata škripe. Pored toga što je neprijatan ne možemo mu ni pobeći jer se uvek najjače čuje kada pokušavamo da se odmorimo ili kada želimo da budemo što tiši kako ne bi probudili ostale ukućane.


Potreban alat: šmirgl papir

Potreban materijal: grafitna ili tovatna mast


vrata

Zbog toga što vrata škripe tako uporno i što samo od sebe neće prestati potrebno ga je što pre rešiti kako bi nas što manje nerviralo. Zvuk škripanja dolazi od šarki koje nose vrata, a koje nisu dobro podmazane.


skidanje vrata sa šarki

Šarke se mogu podmazati samo kada su vrata skinuta. Vrata se mogu skinuti samo kada su potpuno otvorena, jer u suprotnom štok onemogućava skidanje vrata. Vrata se skidaju tako što jednom rukom uhvatimo za gornji kraj, a drugom rukom za kvaku ili negde oko sredine vrata i vrata istovremeno pomeramo levo desni i vučemo na gore sa obe ruke. Ako gledate u šarke primetićete da se gornji i donji deo šarke polako razdvajaju dok se u potpunosti ne razdvoje.


skinuta vrata

Na taj način ste skinuli vrata i omogućili prilaz unutrašnjosti šarke koju treba podmazati.


tovatna mast

Najbolje je da šarke podmažete tovatnom ili grafitnom mašću. U koliko je nemate u kući mast možete kupiti u skoro svakoj prodavnici delova za automobile, a cena ovakvih malih pakovanja je izuzetno povoljna.


podmazivanje šarki

Prvo očistite šarku od nataložene prljavštine, metalnih opiljaka, stare masti i svega ostalog što bi moglo da predstavlja prepreku glatkom okretanju šarke. Po potrebi i šmirgl papirom ošmirglajte klin šarke ako na njemu ima korozije.


šarka

Nanesite tanak sloj masti na šarku.


podmazivanje šarke sobnih vrata

Postavite vrata nazad na šarke. Pogledajte sve šarke i u koliko je iz neke izašao višak masti uklonite ga krpom. Vrata pomerite nekoliko puta levo i desno da se mast lepo rasporedi po celoj šarki i škripanje vrata će prestati. Na sajtu žena.blic smo našli jedan neverovatan način rešenja kada vrata škripe

Related articles