Zaboravljeno svetlo u automobilu

03/10/2018 Procedure , Uncategorized 7662 Views
Neki stariji modeli automobila imaju lošu osobinu da poziciona svetla ostanu upaljena posle isključivanja motora. Uz malu intervenciju zaboravljena svetla mogu biti prošlost

Neki stariji modeli automobila imaju lošu osobinu da poziciona svetla ostanu upaljena posle isključivanja motora. Ovo često bude uzrok ispražnjenja akumulatora. Noviji modeli automobila imaju zvučni signal koji upozorava na zaboravljeno svetlo. Uz malu intervenciju i za vlasnike starijih automobila zaboravljena svetla mogu biti prošlost.


Potreban alat: šrafciger, probna lampa, sečice, klešta za kablovske stopice

Potreban materijal: zujalica, kablovske stopice


zujalica

Za ovu priliku treba da nabavite bazer ili zujalicu ili kako već ko zove. To je električni uređaj koji daje zvučni signal kada se poveže na 12 volti. Ima da se kupi, gotovo, u svim većim prodavnicama auto delova ili ga možete skinuti sa nekog drugog automobila, kao u našem slučaju.


električna šema

Princip povezivanja je vrlo jednostavan. Zujalica treba da se oglasi kada su svetla upaljena i kada su vrata otvorena. Podrazumeva se situacija da vozač krene da izađe iz kola i da ga zujalica u tom trenutku upozori na zaboravljena svetla. Dakle, minus kraj treba uzeti iz kola svetla u kabini, a plus kraj iz strujnog kola koje napaja farove.


vađenje prekidača za uključivanje svetla

Plus kraj je najlakše uzeti sa prekidača za svetla


izvađen prekidač za uključivanje svetla

Uz pomoć šrafcigera oslobodite nekoliko plastičnih „žabica“ i prekidač se vrlo lako vadi iz svog ležišta


ispitivanje napona uz pomoć probne lampe

Sledeći zadatak je naći kontakt koji dobija plus samo kada uključite svetla na prekidaču (samo u tom slučaju zujalica treba da se oglasi). To će te uraditi tako što će te probnom lampom dotaknuti svaki kontakt i pri tome uključiti i isključiti prekidač. Ukoliko se sijalica na indikatoru upali kada uključite prekidač a ugasi kada ga isključite, to je provodnik koji tražite.


mesto za upaljač u automobilu

Za one koji nisu koristili indikator, drugi kraj moraju da spoje na minus kraj, npr Upaljač u kolima. Ukoliko bi ste tražili, u nekom slučaju, provodnik sa minus krajem, drugi kraj indikatora bi morao biti priključen na plus kraj.


provodnici u automobilu

Kada ste otkrili provodnik koji Vam treba izvadite ga iz plastičnog ležišta i izdvojte po strani.


provodnici u automobilu

Za dalji rad trebaće vam dva parčeta licnaste žice.


sečenje provodnika

Provucite provodnik kroz ležište prekidača tako da prođe iza kontrolne table. Tamo negde će te da smestite zujalicu tako da planirate potrebnu dužinu provodnika.


spajanje dva provodnika

Sada, ranije izabrani provodnik (sa kojeg je odstranjena stara kablovska stopica) uvrtanjem spojite sa novim provodnikom


postavljanje kablovske stopice na provodnik

i postavite novu kablovsku stopicu


konektori u automobilu

Postavite kablovsku stopicu na svoje mesto u plastičnom konektoru


prekidač za svetlo u automobilu

A prekidač postavite na svoje mesto. Time ste rešili plus kraj za zujalicu


povezivanje zujalice

Drugi kraj provodnika, naravno, vežete za zujalicu a iz nje postavljate novi provodnik koji će se vezati za minus u strujnom kolu kabinskog osvetljenja.


prekidač na vratima automobila

Dalji posao je vezan za povezivanje minus kraja. Za to će poslužiti prekidač koji se aktivira otvaranjem vrata. U normalnim okolnostima ovaj prekidač uključuje svetlo u kabini kada se vrata otvore. Posle vaše intervencije uključivaće i zujalicu ukoliko su svetla ostala uključena.


rastavljanje prekidača na vratima automobila

Zavisno od modela automobila moraće te se malo pomučiti i pronaći najjednostavniji put kako da provučete minus provodnik od zujalice do prekidača vrata. Kod nekih modela će te ovo vrlo lako izvesti, a kod nekih će te morati da tražite pogodne rupe kako bi provukli kabl.


sečenje provodnika

Kada ste savladali i ovu prepreku i porvukli minus kraj od zujalice do prekidača, slobodno odstranite staru kablovsku stopicu.


spajanje provodnika

Uvrtanjem spojite postojeće provodnike i Vaš novi provodnik


montiranje kablovske stopice

Zatim montirajte novu kablovsku stopicu


zaboravljeno svetlo u automobilu

I vratite prekidač na svoje mesto. Ovim ste ugradili bazer. Ostaje samo da ga isprobate.

Related articles