Zaleđena brava na automobilu

18/02/2019 Saveti 7066 Views
Gotovo svi vozači su se susreli sa zamrznutom bravom na automobilu u zimskom periodu. Evo nekoliko saveta kako da uđete u auto kada je brava zaleđena.

Sneg i hladni talas nas često iznenade. I koliko god da znamo šta treba da uradimo kako bi naš automobil besprekorno funkcionisao i u zimskim uslovima uglavnom to odlažemo do trenutka dok nam se ne desi da ne možemo da otvorimo vrata automobila bez obzira da li je zaledila brava ili kompletna vrata. Šta u takvim situacijama pogledajte u ovoj foto priči.


Potreban alat:

Potreban materijal: alkohol, sredstvo za dezinfekciju ruku, slamčica, upaljač, plastična kesa,glicerin, pamučna krpa, sprej za odstranjivanje vode


odleđivanje brave na automobilu

U slučaju da možete da otvorite neka vrata na automobilu preporučujemo vam da uključite motor, uključite grejanje i usmerite ga ka prozorima kao i da uključite grejač zadnjeg stakla. Na ovaj način ćete sebe poštedeti dodatnih muka čišćenja stakla nakon što rešite problem zaleđene brave.


odleđivanje brave na automobilu

Najjednostavniji način odleđivanja zaleđene brave je da običnu cevčicu uvučete u bravu i duvate kroz nju. Topao vazduh koji uduvavate u bravu će ubrzo otopiti led i bravu ćete ponovo moći da koristite.


odleđivanje brave na automobilu

Bravu takođe možete odlediti tako što na ključ stavite malo sredstva za čišćenje ruku koje u sebi sadrži alkohol. On će pomoći da se led otopi i omogućiće vam da bravu ponovo normalno koristite.


odleđivanje brave na automobilu

Još jedan način je da ključ pre nego što ga stavite u bravu zagrejete malo upaljačem. Topao ključ stavite u bravu i sačekajte nekoliko trenutaka. Toplota ključa će odlediti bravu. Vodite računa da ne oštetite ključ jer većina savremenih vozila u dršci ključa imaju ugrađenu elektroniku. U tom slučaju bolje je ne koristiti ovaj metod. Takođe, imajte na umu ako često koristite ovaj metod ključ će postati krt i moguće je da ga slomite.


odleđivanje brave na automobilu

Takođe, apotekarski alkohol vam isto može pomoći da odledite bravu. Sipajte malo alkohola u bravu i sačekajte par trenutaka dok se odledi. Alkohol nije dobar za gumene i plastične delove automobila jer ih može oštetiti tako da nije dobro da ovaj metod često primenjujete.


WD-40

Kada ste bravu uspešno otvorili dobro je da je naprskate sprejom za odstranjivanje vode. On će vas poštedeti ponovnog odleđivanja brave jer tamo gde nema vode nema ni leda.


odleđivanje gume na vratima automobila

Kako bi vrata i gepek automobila lakše otvorili po zimi dobro je da pamučnom krpom nanesete glicerin na sve gumene obloge oko vrata i gepeka. Na ovaj način vrata neće moći da zalede, a njihovo otvaranje i po najvećoj zimi biće lako kao u proleće.


kesa na retrovizoru

I još jedan savet. Dosta je teško očistiti led sa zaledjenog retrovizora. Uglavnom je staklo retrovizora nepristupačno za špatulu za skidanje leda, a i nakon grubog mehaničkog struganja leda uvek retrovizor moramo ponovo podešavati. Da bi poštedeli sebe ovog posla možete uveče na retrovizore navući plastične kese. Led će se nahvatati na njih dok će retrovizori ostati čisti.

Related articles