Zamena četkica na ugaonoj brusilici

15/11/2020 Alati i materijali , Popravke , Procedure 5065 Views
Zamena četkica na ugaonoj brusilici je uobičajna stvar. Četkice su tako napravljene da se vremenom troše. Pogledajte korak po korak postupak kako se menjaju četkice.

Grafitni kontakti ili četkice na ugaonoj brusilici su potrošna stvar i u nekom trenutku ćete morati da ih menjate. Tako da ovo se ovo ne bi moglo nazvati kvarom već je zamena četkica na ugaonoj brusilici redovna stvar. U daljem tekstu ćete saznati kako da detektujete istrošenost četkica i postupak njihove zamene.


Potreban alat: šrafciger

Potreban materijal: četkice za ugaonu brusilicu


četkica ugaone brusilice

Grafitni kontakti klize po posebnom delu rotora koji se naziva kolektor. Oni vrše napajanje rotora koji se okreće. Upravo zbog potrebe napajanja dela koji se vrti nije dolazila u obzir čvrsta veza te se pribeglo ovom rešenju. Četkice su namerno napravljene od mekšeg materijala nego dolovi kolektora kako bi se, prilikom kontakta trošile četkice a ne delovi kolektora. Iz ovog razloga će postojati potreba da četkice zamenite kada se istroše. Kako otkriti da li su četkice potrošene. To ćete najbolje videti ako povremeno izvadite četkice i pogledate u kakvom su stanju. Ukoliko se pojavi jače varničenje iz dela komutatora, u toku rada brusilice, preporuka je odmah izvršiti zamenu četkica.


zamena četkica na ugaonoj brusilici

Kako se demontiraju četkice. Razni proizvođači imaju razna rešenja za četkice, tako da se i postupak demontaže može razlikovati. Najčešći slučaj je da se skine zaštitna plastika na zadnjem delu brusilice i tako pristupi četkicama. Neki kvalitetniji modeli brusilica imaju posebne otvore kroz koji se vrši zamena četkica bez rastavljanja brusilice. U našem slučaju je korišćena ugaona brusilica marke Black & Decker i za demontažu četkica potrebno je skinuti zaštitnu plastiku na zadnjem delu. To ćemo uraditi tako što ćemo, uz pomoć šrafcigera, odvrnuti šraf na čeonom delu brusilice, kao na slici.


zamena četkica na ugaonoj brusilici

Kada ste odvrnuli šraf svucite zadnji deo zaštitne plastike. Na ovaj način ćete osoboditi električni deo brusilice.


mesta na kojima se nalaze četkice u ugaonoj brusilici

Sa leve i desne strane brusilice vidljiva su kućišta za četkice. Svaka brusilica ima dva grafitna kontakta, odnosno dve četkice.


kućište za četkice u ugaonoj brusilici

Svaki proizvođač ima svoje rešenje napajanja kolektora tako da postoji veliki broj različitih četkica. Kod nekih četkica neophodno je prvo skinuti kontakt u obliku kleme. U našem slučaju četkica se napaja sa poklopca kućišta tako da nema poseban provodnik.


otvaranje kućišta za četkice

Uz pomoć ravnog šrafcigera otkačite poklopac kućišta


demontaža četkica na ugaonoj brusilici

I izvucite četkicu.


četkice ugaone brusilice

Kod brusilice se uvek menjaju obe četkice. Kod kupovine novih četkica potrebno je da navedete za koji tačno model ugaone brusilice Vam trebaju četkice. Nove četkice stavite na mesto starih i sastavite brusilicu obrnutim redosledom. I time bi zamena četkica na ugaonoj brusilici bila završena.

Related articles