Zamena ekrana na laptopu

13/01/2020 Popravke 2945 Views

Računari su se već odavno odomaćili u našim domovima. Sada, kako ih sve češće koristimo, uviđamo da bi našli primenu još za poneki računar koji bi nam isključivo služio za posao ili hobi. Zbog svega navedenog sa jedne strane, a zbog ne baš tako svetle finansijske situacije sa druge strane mnogi se odlučuju za kupovinu polovnog lap top računara starije generacije koji može obaviti ono što se od ovakvog računara očekuje: upotreba u autodijagnostici, za knjigovodstvo, programiranje, obradu teksta ili tabela, vođenje evidencija… Primena ima mnogo, a sa opadanjem cene sve ih je više, jedino što je sve manje ispravnih računara ove generacije. Jedan od najčešćih problema sa ovim laptopovima je ekran. Da li je zamena ekrana na laptopu komplikovana?


Potreban alat: Šrafciger

Potreban materijal: ispravan odgovarajući ekran


Zamena ekrana na laptopu

Čest je slučaj da otkaže ekran ili pozadinsko osvetljenje. S obzirom da se ove polovne komponente mogu relativno jeftino nabaviti i da se zaljubljenici u “uradi sam” majstorisanje sve češće odlučuju da sami menjaju pojedine komponente u ovoj foto priči prikazaćemo ono što i najodlučnije pokoleba, a to je zamena ekrana na laptopu.


rastavljanje lap topa

Isključite računar. Locirajte sve šrafove koji drže ekran. Oni su najčešće sakriveni plastičnim ili gumenim nalepnicama. Uklonite sve “sakrivače” šrafova. 


rastavljanje lap topa

Odvrnite sve šrafove koji drže ekran u kućištu. 


rastavljanje lap topa

Šrafovi mogu biti i sa prednje strane monitora.


rastavljanje lap topa

Nakon uklanjanja šrafova dolazi na red uklanjanje plastične ukrasne maske ekrana. Ova maska se drži na plastičnim žabicama. Potrebno je da žabice odvajate veoma pažljivo jer se lako može desiti da se ova ukrasna maska polomi prilikom skidanja. Dobra strana je i to što se uglavnom i ona može nabaviti kao polovan deo po povoljnoj ceni.


rastavljanje lap topa

Kada ste uklonili šrafove i masku ekran je slobodan i možete ga pažljivo podići iz poklopca laptopa.


rastavljanje lap topa

Ekran je povezan preko flet kablova na matičnu ploču. Isključite konektore kako bi ste mogli da potpuno uklonite neispravni ekran.


demontaža ekrana na lap topu

Uklonjen neispravni ekran


sklapanje lap-topa

Sada uzmite ispravni ekran i na njega povežite flet kabl.


sklapanje laptopa

U koliko je ekran starije generacije na njemu postoji i invertor koji je zadužen da od jednosmerne struje napravi naizmeničnu struju visoke frekvencije koja je potrebna pozadinskom osvetljenju. Kod LED ekrana ne postoji invertor. U koliko na vašem ekranu postoji invertor priključite i na njega konektor sa flet kabla.


sklapanje lap topa

Sada je ekran povezan i potrebno je sklopiti kućište ekrana. Ekran postavite u kućište na njegovo mesto i pričvrstite ga šrafovima.


sklapanje lap topa

Pažljivo vratite plastičnu masku vodeći računa da se sve žabice zakače.


zamena ekrana na laptopu

Na kraju radi lepšeg izgleda računara vratite sve sakrivače šrafova.


zamena ekrana na laptopu

Uključite računar. U koliko ekran radi, zamena ekrana na laptopu je završena. Detaljnije o ovoj temi možete pogledati i na sajtu PCWorld.

Related articles