Zamena gume na automobilu

23/08/2018 Ostalo , Procedure 4722 Views
Obavezna foto-priča za sve vozače koji nikada nisu menjali gumu na automobilu.

Gotovo da ne postoji vozač sa podužim voznim stažom koji nije imao potrebu da bar jednom zameni gumu na automobilu. Ako do sada niste imali priliku da menjate gumu budite uvereni da hoćete jer je statistika neumoljiva, zbog toga pogledajete ovu foto-priču.


Potreban alat: Ključ, dizalica, šrafciger, parče daske

Potreban materijal: rezervna guma


Ključ i dizalica za kola

Generalno, zamena gume na automobilu nije težak niti komplikovan posao. Za to Vam je potreban osnovni komplet koje postoji u svakom automobilu a sastoji se od ključa za odvrtanje šrafova i dizalice.


rezervni točak za automobil

Pored toga biće Vam potrebna i rezervna guma. Ona se u kolima, najčešće, nalazi ispod prtljažnog prostora zajedno sa potrebnim alatom. Ovde je ključno da Vam je rezervna guma ispravna i da je naduvana. Tako da je periodična provera pritiska u rezervnoj gumi dobra praksa.


Ručna kočnica u automobilu

U slučaju pucanja gume morate uraditi nekoliko stvari pre nego što počnete zamenu. Najpre sklonite automobil sa puta koliko je moguće, uključite sva četiri pokazivača pravca, obucite reflektujući prsluk, postavite trougao iza automobila na oko 50 m. Ukoliko menjate gumu noću ostavite i upaljena svetla. Sledeće što treba da uradite povucite ručnu kočnicu.


ručica menjača u automobilu

I ubacite menjač u prvu brzinu kod manuelnog menjača, odnosno u P-parking položaj kod automatskog menjača. Na blažim nagibima potrebno je postaviti podupirač (kamen, cigla ili sl.) pod točak koji je po dijagonali suprotan od onoga koji treba zameniti. Naravno za sigurnu zamenu gume automobil mora biti na ravno i nije preporučljivo menjati gumu ako je automobil na terenu sa velikim nagibom.


skidanje ratkapne sa točka automobila

Kada ste sve to lepo pripremili, skinite ukrasni poklopac – ratkapnu. Nekada na samim šrafovima postoje i ukrasne kapice. Skinite i njih. Zamena gume na automobilu je prljav posao pa nije loše u automobilu da imate par zaštitinih rukavica.


odšrafljivanje šrafova na točku

Pre nego što počnete da podižete automobil otpustićete šrafove, nemojte skroz da ih odšrafljujete. Šrafovi se otpuštaju dijagonalno. Prvi šraf pa zatim onaj suprotno od njega i tako dalje. Šrafovi se otpuštaju u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu. Kod nekih vozila šrafovi imaju levi navoj i odvrću se u smeru kazaljke na satu. Takvi šrafovi su retki i obeleženi su sa „L“. Verovatno će šrafovi teško da se odvrću, slobodno se poslužite nogom i sopstvenom težinom.


mesto za postavljanje dizalice na automobilu

Sledeća stvar je mesto na koje postaviti dizalicu. Ono je obeleženo zazorom u pragu ili posebnim plastičnim delovima, kao na slici. U svakom slučaju, kod svih automobila ispod pragova postoji tačno određeno mesto gde se postavlja dizalica.


podizanje automobila ručnom dizalicom

Kod podizanja automobila nema se posebno šta objašnjavati. Kada postavite dizalicu vrtite pužasti prenosnik i podižete automobil. Ukoliko je tlo ispod dizalice mekano podmetnite komad drvene daske ili lima ispod dizalice. Iz ovog razloga je korisno u gepeku imati i ovako parče daske.


odšrafljivanje šrafova na točku

Kada ste podigli automobil toliko da točak ne dodiruje podlogu rukom odšrafite šrafove do kraja pridržavajući nogom donji deo gume. Ukoliko to ne radite točak će se kriviti na osovini i teško ćete odšrafiti donji šraf.


skidanje točka na automobilu

Kada ste oslobodili šrafove svucite točak sa osovine. I to je to. Ukoliko znate tačno šta treba da radite zamena gume na automobilu je jednostavna stvar. Iz tog razloga ne treba čekati da guma pukne i da tada budete u situaciji da proučavate zamenu gume ili se prisećate ove foto priče. Vežbajte zamenu gume u svom dvorištu po lepom vremenu. Tako ćete biti spremni i znaćete tačno šta treba činiti i usred noći i po kiši.


zamena gume na automobilu

Montiranje rezervne gume ide obrnutim redom. Kada postavite točak na osovinu potrebno je podesiti gumu tako da se rupe na glavčini i rupe na felni „gađaju“. Možete se poslužiti šrafcigerom koji je takođe deo kompleta za zamenu gume kod automobila.


zamena gume na automobilu

Na kraju šrafove ušrafite na svoje mesto a zatim spustite automobil na zemlju. Kada je automobil sa sve četiri gume na zemlji zategnite šrafove pomoću ključa iz kompleta za zamenu gume. Zatezanje šrafova se vrši unakrsno. Za zatezanje koristi se isključivo ruka. Sila kojom možete zategnuti šrafove rukom je dovoljna. Ne treba koristiti noge ili stajati na ključ celom težinom jer na taj način samo možete da oštetite navoj na šrafu ili ga slomite. Na kraju proverite pritisak u rezervnoj gumi i po potrebi je dodatno naduvajte. Izbušenu gumu treba popraviti u najkeraćem mogućem periodu.

Related articles