Zamena ležaja rotora ugaone brusilice

30/04/2022 Alati i materijali , Popravke , Procedure 3390 Views
Trošenje kugličnih ležajeva na ugaonoj brusilici nije redak kvar usled intenzivnog korišćenja ovog alata. Pogledajte kako se vrši zamena ležaja rotora ugaone brusilice

Usled rotacije osovine u ugaonoj brusilici dolazi do trošenja kugličnih ležajeva u kojima osovina rotora elektromotora ima oslonac. Ovo je naročito izračeno kod brusilica koje se intenzivno koriste u profesionalne svrhe. Ali ovaj kvar se može pojaviti i kod brusilica čiji su vlasnici uradi sam majstori posle dužeg niza godina eksploatacije. U tom slučaju mora se izvršiti zamena ležaja rotora ugaone brusilice. Pogledajte kako se to radi.


Potreban alat: šrafciger, čekić, radapciger, izbijač

Potreban materijal: kuglični ležajevi


rastavljanje ugaone brusilice

Da bi mogli demontirati oba lagera na osovini ugaone brusilice potrebno je izvaditi rotor sa osovinom na kojoj se nalaze dva kuglična ležaja. Ovaj postupak smo objasnili u foto-priči na ovom sajtu pod nazivom zamena malog zupčanika ugaone brusilice.


kuglični ležajevi na ugaonoj brusilici

Kada izvadite osovinu rotora ugaone brusilice na jednom njenom kraju ćete videti jedan kuglični ležaj koji treba da zamenite a drugi lager se nalazi u samoj glavi ugaone brusilice. Iako ćete imati situaciju da je propao samo jedan ležaj preporuka je istovremeno, zameniti oba. Jer ako zamenite samo jedan posle nekog vremena će otkazati i stari pa ćete ponovo raditi isti posao.


glava sa lagerom ugaone brusilice

Kuglični ležaj u glavi ugaone brusilice je fiksiran metalnim profilom kojeg drže dva šrafa.


kuglični ležaj na osovini rotora ugaone brusilice

Uz pomoć šrafcigera odvijte ta dva šrafa i skinite metalni profil. Sada Vam je dostupan kuglični ležaj.


zamena ležaja rotora ugaone brusilice

Sve što treba da uradite je da, prstom, izgurate kuglični ležaj iz svog ležišta u glavi ugaone brusilice. Ovde ne treba da očekujete probleme sa demontiranjem ovog ležaja, on lagano izlazi iz glave brusilice.


kuglični ležaj

Drugi ležaj, koji se nalazi na kraju osovine je malo “tesnije” vezan za osovinu pa će biti potrebna primena manje sile.


zamena ležaja rotora ugaone brusilice

Za skidanje kugličnih ležajeva sa osovine se koristi poseban alat koji se zove radapciger ili izvlakač. U nedostatku istog, fiksirajte lager uz pomoć stege a u centar osovine postavite šrafciger koji je manji od prečnika osovine. Na vrhu osovine se nalazi udubljenje koje koristi radapciger u ovom slučaju idealno mesto za postavljanje vrha šrafcigera.


demontiran kuglični ležaj ugaone brusilice

Sa nekoliko blagih udaraca čekićem osovina će izaći iz kugličnog ležaja. Pošto ležaj na osovini drži samo njihovo međusobno trenje, nema potrebe za nekim jačim udarcima čekićem.


kuglični ležajevi

I time je zamena ležaja rotora ugaone brusilice prešla pola puta. Potrebno je da nabavite nove kuglične ležajeve i ugradite ih obrnutim redom.

Related articles