Zamena osovine ugaone brusilice

25/07/2020 Alati i materijali , Popravke , Procedure 3666 Views
Osovina ugaone brusilice se retko kada ošteti, ali ako do toga dođe zamena osovine ugaone brusilice je obavezna. Pogledajte kako se sto radi

Zamena osovine ugaone brusilice je popravka koju ne treba očekivati na Vašoj ugaonoj brusilici. Najčešće je to oštećenje navoja za pričvršćivanje reznog alata ili, u retkim slučajevima, deformacija osovine usled korišćenja neodgovarajućeg reznog ili brusnog alata. Veća verovatnoća ovakvih kvarova je kod brusilica koje se koriste u profesionalne svrhe, prilikom izvođenja građevinskih radova. Brusilice u posedu Uradi Sam majstora retko doživljavaju ovaj kvar. Bilo kako, pogledajte kako se menja osovina ugaone brusilice, možda će Vam nekada zatrebati.


Potreban alat: šrafciger, čekić, stega

Potreban materijal: osovina ugaone brusilice


zamena osovine ugaone brusilice

Osovina ugaone brusilice je jasno vidljiva kada se, odvrtanjem, skinu dva metalna prsena koja drže brusne i rezne alate. Kako se detektuje kvar na osovini? S obzirom na prirodu kvara simptomi su veoma uočljivi. Kod oštećenja navoja, naravno, imaćemo poteškoća sa pritezanjem reznih diskova. Oštećenje može nastati usled pada brusilice na čvrstu podlogu ili potrošnjom navoja što je malo verovatno, možda kod brusilica jako lošeg kvaliteta. Drugi kvar je deformacija osovine. Može nastati montiranjem neogdovarajućih alata. Pri radu ovakva osovina nije “u osi” tako da se osete vibracije i podrhtavanja cele brusilice. Kod kvalitetnih brusilica ovaj kvar ne bi trebao da se desi.


otvoreno kućište zupčanika ugaone brusilice

U svakom slučaju, bilo da imate potrebu za zamenom osovine ili Vas samo zanima kako se to radi, evo postupka. Prvo što treba da uradite je da otvorite kućište zupčanika i da demontirate veliki zupčanik ugaone brusilice.


osovina brusilice

Ovaj postupak smo korak po korak detaljno objasnili u foto-priči pod nazivom zamena velikog zupčanika ugaone brusilice. Nakon skidanja zupčanika obratite pažnju na kajlu osovine. Ovaj mali deo se veoma lako izgubi a veoma je važan.


izbijanje osovine iz kugličnog ležaja

Nakon što ste skinuli veliki zupčanik, jednom rukom uhvatite poklopac zupčanika a potom, čekićem, nekoliko puta udarite po vrhu osovine. To bi trebalo da bude dovoljno za izbijanje osovine iz kugličnog ležišta.


izbijanje osovine iz kugličnog ležaja

U nekim slučajevima osovina je toliko čvrsto uglavljena u ležaj da je ne možete izbiti na ovaj način. U tom slučaju Vam treba bolji oslonac. Poklopac učvrstite stegom i potom čekićem izbite osovinu. Takođe, možete koristi i izbijač koji postavite u malo udubljenje na vrhu osovine.


osovina

I to bi bilo to. Staru osovinu zamenite novom i obrnutim redom sastavite ugaonu brusilicu. Time je zamena osovine ugaone brusilice završena.

Related articles