Zamena pokidane gurtne roletne

08/08/2019 Popravke 57741 Views
Nakon duge upotrebe gurtne roletni oslabe, istanje se i na kraju puknu. Pogledajte kako da ih zamenite

Nakon duge upotrebe gurtne roletni oslabe, istanje se i na kraju puknu. Kada se ovo desi više nemamo mogućnosti da podignemo roletnu. U prostoriji je potpuni mrak i ma koliko do tada nismo ni primećivali roletne odjednom shvatamo da u takvim uslovima praktično cela prostorija postaje neupotrebljiva za korišćenje, odnosno boravak u njoj više nije prijatan jer nema ni malo prirodnog svetla. S obzirom na to da je zamena gurtni relativno jednostavan posao nema razloga da živite u potpunom mraku već ovaj problem možete relativno brzo rešiti.


Potreban alat: šrafciger

Potreban materijal: gurtna


prozor

Za početak je potrebno da nabavite nove gurtne. Prilikom nabavke važno je da znate širinu gurtni koja može da varira od 14mm pa do preko 20mm. Merenjem gurtne na neoštećenom delu saznaćete ovaj podatak. Dužinu gurtne možete da procenite na osnovu delova gurtne koje vire iz mehanizma kao i na osnovu visine roletne. Uvek kupite malo dužu gurtnu koju ćete kasnije, prilikom postavljanja skratiti na odgovarajuću meru.


otvaranje prozorskog poklopca

Prvo je potrebno da otvorite poklopac kutije u kojoj se nalaze roletne. Kod PVC prozora donji deo povučete ka sebi celom dužinom kutije a onda na dole. Poklopac lako spada sa kutije. Kada su u pitanju drveni prozori ovaj poklopac je najčešće zašrafljen sa nekoliko šrafova.


odvijanje šrafa na valjku roletne

Iznad mesta kroz koje izlazi gurtna vidi se špulna na koju se gurtna namotava prilikom podizanja i spuštanja roletni. Špulna je za osovinu pričvršćena šrafom. Šrafcigerom odvijte ovaj štaf…


skidanje špulne roletne

…i špulnu gurnite tako da uđe u osovinu.


skidanje špulne roletne

Na ovaj način skratili ste ukupnu dužinu osovine sa špulnom i sada osovinu možete da izvadite iz ležišta a špulnu iz osovine. Kada ste to uradili razmotajte staru gurtnu sa špulne.


skidanje gurtne sa prozora

Drugi deo stare gurtne oslobodite odvijanjem zavrtnja sa mehanizma za zaustavljanje roletni.

Sada izmerite dužinu oba dela stare gurtne i dobijate tačnu dužinu nove gurtne. U koliko je potrebno skratite novu gurtnu na tačnu dimenziju. Za skraćivanje gurtne možete koristiti makaze ili skalpel.


postavljanje gurtne na špulnu roletne

Provucite jedan kraj nove gurtne kroz prorez na špulni i vežite čvor koji će sprečiti da se ovaj deo izvuče.


postavljena gurtna na špulnu roletne

Čvor gurnite u prostor koji je za to predviđen kako ne bi ometao okretanje špulne. Namotajte celu novu gurtnu na špulnu.


kutija za roletne

Na kutiji roletne postoji deo koji sprečava ulaz hladnog vazduha kroz kutiju roletne u prostoriju. U slučaju da vam je teško da novu gurtnu provučete kroz ovaj deo dok je montiran slobodno ga skinite i tako na lakši način provucite gurtnu.


postavljanje špulne na roletnu

Vratite špulnu u osovinu…


postavljanje špulne na roletnu

…a osovinu u ležište. Izvucite špulnu kako bi produžili osovinu i vratite šraf na mesto. Gurtnu provucite kroz otvor na kutiji roletne.


postavljanje gurtne kroz mehanizam za zaustavljanje roletne

Gurtnu provucite kroz mehanizam za zaustavljanje roletne…


postavljanje gurtne kroz mehanizam za zaustavljanje roletne

… i nakon toga pričvrstite šrafom kraj gurtne.


Prozor sa novom gurtnom za roletne

Ovim je zamena gurtne završena, a vi ponovo možete imati dnevno svetlo u vašoj prostoriji.

Related articles