Zamena sifona na sudoperi

08/06/2018 Popravke 16693 Views
Nekada se odvod  sudopere u kuhinji sastojao od niza čvrstih cevi čije su spojeve obezbeđivale gumice. Mana ovoga sistema je curenje, komplikovana montaža i sl. Gotovo svi prelaze na elastične cevi. Evo kako se montiraju.

Nekada se odvod  sudopere u kuhinji sastojao od niza čvrstih cevi čije su spojeve obezbeđivale gumice. Mana ovoga sistema je curenje, komplikovana montaža i sl.


sifon

Čvrste veze sifona mogu se zameniti elastičnim crevom kod koga su svi ovi problemi prevaziđeni. Kod prodavca potražite elastično crevo za sifon. Naglasite za šta Vam treba pošto se ovako crevo može montirati i na lavabo ali je onda prihvat nešto drugačiji. Pre nego što počnete montažu, šrafcigerom odšrafite šraf na sredini i razdvojte metalni deo od plastičnog creva.


spajanje sifona sa cevi koja se nalazi u zidu

Drugi kraj sifona ugurajte u odvod. Ukoliko imate problema da to uradite zbog gume na odvodu savetujemo da napravite sapunicu od sapuna i time namažete cev. To je kao svojevrsni lubrikant koji će Vam pomoći da cev postavite u odvod.


metalni deo sifona u sudoperi

Sada, metalni deo sifona postavite na rupu sudopere. Ovaj deo sifona nema nikakve gume za dihtovanje. Pošto idealno naležu metalne površine jedna na drugu, posle stezanja šrafa, spoj je praktično vodonepropusan.


sastavljanje sifona sudopere

Ipak da se nebi potpuno verovalo spoju metal na metal, sa druge strane sifona postavite crevo sa gumicom za dihtovanje.


pričvršćivanje sifona za sudoperu

Potom zategnite šraf u centru sifona. Nemojte preterivati sa zatezanjem obzirom da se radi o plastičnim delovima. Najsigurnije je da pustite vodu i ukoliko curi uvek možete da dotegnete još malo.


sifon sudopere

Na kraju, obavezno proverite da li crevo sifona ima oblik latiničnog „U“. Vrlo je bitno da postoji razlika nivoa kao na slici. To omogućava da se u cevi stalno zadržava voda koja služi kao brana neprijatnim mirisima iz kanalizacije.

Related articles