Zamena velikog zupčanika ugaone brusilice

13/06/2020 Alati i materijali , Popravke 5107 Views
Oštećenje velikog zupčanika kod ugaone brusilice je ne tako redak kvar. Pogledajte kako se izvodi zamena velikog zupčanika ugaone brusilice

U ugaonoj brusilici postoje dva zupčanika koja su u stalnom kontaktu prilikom rada brusilice, veliki i mali. Oni su postavljeni pod 90 stepeni i zbog njih brusilica ima naziv ugaona brusilica. S obzirom da se oba zupčanika vrte velikom brzinom vremenom dolazi do njihovog trošenja i na kraju oštećenja, kada ih je neophodno zameniti. Oštećenje zupčanika je jedan od kvarova ugaone brusilice. Generalno, uvek je potrebno zameniti veliki zupčanik jer najčešće dolazi do njegovog oštećenja. Dakle, kako se izvodi zamena velikog zupčanika ugaone brusilice?


Potreban alat: šrafciger, čekić

Potreban materijal:


veliki zupčanik ugaone brusilice

Veliki zupčanik se može pronaći u prodaji i njegova nabavka nije veliki problem. Potrebno je iz ugaone brusilice izvaditi stari i na njegovo mesto staviti novi zupčanik. Možda će se sam postupak demontaže donekle razlikovati, zavisno od modela i proizvođača ugaone brusilice, ali koraci koje morate da prođete su isti za sve brusilice. U našem slučaju radi se o brusilici proizvođača Black & Decker.


zamena velikog zupčanika ugaone brusilice

Veliki zupčanik se nalazi, logično, u kućištu zupčanika na kraju brusilice. Veliki zupčanik je čvrsto vezan za osovinu na koju se montiraju rezni i brusni diskovi. Da bi do njega došli potrebno je da se skinu dva prstena koja pridržavaju rezni disk. Oni se skidaju prostim odvrtanjem.


Štitnik ugaone brusilice

Kada ste skinuli metalne prstenove ispod  njih ćete naći tri šrafa, označena strelicama na slici, koja drže metalni štitnik. Odvrnite ih uz pomoć šrafcigera i oslobodite metalni štitnik.


rastavljena ugaona brusilica

Skinite metalni štitnik i odvrnite ručku. Neki vlasnici ugaonih brusilica namerno skidaju ovaj štitnik radi lakšeg rada ali to je velika greška. Štitnik vas može poštedeti velikih povreda. Usled oštećenja na reznom disku može doći do otkidanja komada diska. Usled velike brzine rotacija ti komadi velikom brzinom mogu poleteti u bilo kom smeru. Štitnik sprečava da ti komadi polete prema Vama. Na slici su prikazani delovi koje ste do sada skinuli.


kućište zupčanika ugaone brusilice

Skidanjem metalnog štitnika ste oslobodili kućište zupčanika ili glavu brusilice. Da bi skinuli poklopac kućišta zupčanika neophodno je odvrnuti četiri šrafa koja se nalaze u uglovima poklopca kućišta zupčanika (na slici obeleženo crvenim strelicama).


zupčanici ugaone brusilice

Kada ste odvrnuli šrafove, uhvatite rukom osovinu i povucite na gore. Na taj način ćete skinuti poklopac na kojem se nalazi veliki zupčanik brusilice. Na njemu, i u samom kućištu ćete naći lubrikant koji podmazuje zupčanike. Ukoliko ga ne nađete ili se nalazi u maloj količini, nakon zamene zupčanika, moraćete u kućište zupčanika da dodate tovatnu mast. O ovom smo već pisali u postu ugaona brusilica postala bučna.


zamena velikog zupčanika ugaone brusilice

Nakon što ste odstranili tovatnu mast sa velikog zupčanika na osovini ćete videti seger osigurač koji sprečava zupčanik da sklizne sa osovine. Da bi skinuli zupčanik morate skinuti ovaj osigurač. Za demontiranje ove vrste osigurača postoji poseban alat u obliku klešta. Ukoliko ga nemate, šrafcigerom, malo raširite krakove ovog osigurača a zatim ga skinite sa osovine.


zamena velikog zupčanika ugaone brusilice

Pošto sada ništa ne drži veliki zupčanik na osovini možete da ga svučete sa osovine. Postoji mogućnost da je zupčanik „zapekao“ na osovini. U tom slučaju jednom rukom držite zupčanik a čekićem nekoliko puta udarite u vrh osovine, označen strelicom.


osovina ugaone brusilice

Obratite pažnju na mali komad metala u obliku polumeseca koji se nalazi na osovini. Kajla osovine  obezbeđuje da ne dođe do proklizavanja zupčanika na osovini. S obzirom na male dimenzije ovog dela obratite pažnju da Vam ne ispadne ili ga izgubite jer bez njega brusilica ne može da radi.


veliki zupčanik brusilice

I na kraju to je to. Videli ste kako se vrši zamena velikog zupčanika ugaone brusilice. Sve što treba da uradite da stari veliki zupčanik zamenite novim i sastavite brusilicu obrnutim redom u odnosu na rastavljanje.

Related articles