Zamena zvona na vodokotliću

20/02/2019 Popravke , Procedure 18990 Views
Nekontrolisano curenje vode iz vodokotlića može jako da nervira ali i da se odrazi na kućni budžet u vidu povećanog računa za vodu. Pogledajte kako da to rešite.

Curenje vode iz vodokotlića u početku je gotovo neprimetno. Kasnije se može primetiti tanak mlaz vode u wc šolji, a nakon toga voda sve jače i jače ističe, a vodokotlić se s vremena na vreme dopunjava iako skoro nije bila puštena voda. Sve ovo su znaci da je potrebno zameniti zvono u vodokotliću.


Potreban alat: klešta

Potreban materijal:


vodokotlić

Zvono je mehanizam koji omogućava da vodokotlić bude napunjen vodom bez da ona curi u wc šolju sve dok ne pritisnemo dugme za puštanje vode.


zatvaranje ventila za vodu

Pre početka zamene zvona zatvorite glavni ventil u kupatilu.


otvaranje vodokotlića

Prvo je potrebno skinuti poklopac vodokotlića,


otvaranje vodokotlića

…a nakon toga i dugme za puštanje vode.


demontaža odvodnog creva vodokotlića

Zatim je potrebno odvrnuti navoj koji drži odvodnu cev vodokotlića s jedne strane odnosno donji deo zvona sa druge strane. Sada je moguće odvojiti odvodnu cev i izvaditi staro zvono unutar vodokotlića.


demontaža zvona vodokotlića

Pripremite novo zvono. Pre početka radova proverite da li ste kupili zvono koje odgovara vašem vodokotliću kako po pitanju širine navojnog dela za odvodnu cev tako i po pitanju mehanizma za puštanje vode.


montaža zvona u vodokotlić

Ukoliko je zvono odgovarajuće, postavite ga u vodokotlić…


montaža odnodnog creva na vodokotlić

i sa donje strane pričvrstite plastičnom navrtkom, a nakon toga pričvrstite i odvodnu cev.


podešavanje visine zvona u vodokotliću

U koliko je potrebno podesite visinu zvona zavrtanjem i odvrtanjem gornjeg dela.


Zamena zvona na vodokotliću

Kada ste sve dobro podesili, napunili vodokotlić vodom i proverili da slučajno nema curenja, postavite dugme za puštanje vode i isprobajte da li sve radi kako treba. Kada voda nije puštena u wc šolju ne bi smelo da se sliva ni malo vode. Ako je sve kako treba, vratite poklopac vodokotlića i on je spreman za upotrebu.

Related articles