Zaprljan nosač diska na DVD plejeru

08/05/2018 Popravke 2703 Views
Vašem DVD-u treba  mnogo vremena da pročita disk, čuje se kako stalno menja brzinu okretanja diska i kada izbacite disk on se nije zaustavio nego se još rotira u svom ležištu. Sve ovo ukazuje da se nosač diska zaprljao. Evo kako da to rešite.

Vaš DVD plejer čudno ponaša u poslednje vreme.Treba mu mnogo vremena da pročita disk koji ubacite u njega, čuje se kako stalno menja brzinu okretanja diska i kada izbacite disk on se nije zaustavio nego se još rotira u svom ležištu.


Potreban alat: Šrafciger

Potreban materijal: parče finog šmirgl papira


DVD plejer

Sve ovo ukazuje da se nosač diska (na kojem se on rotira) zaprljao. Ova pojava je uobičajna posle dugog vremena eksploatacije i nije razlog za zabrinutost jer se vrlo lako otklanja. Pošto ste uređaj isključili iz struje, pomoću šrafcigera odvrnite i skinite šrafove koji drže poklopac DVD.


otvaranje poklopca DVD plejera

Posle ovoga je lako ukloniti poklopac DVD


otvorene DVD plejera 

Ispred sebe ćete videti sličnu situaciju kao na slici. Pored štampanih ploča i raznih žičica u Vašem DVD-u uočljivo je ležište diska.


rastavljanje DVD plejera

Deo koji pridržava disk sa gornje strane skinućete posle oslobađanja šrafova kojim je učvršćen.


laser na DVD plejeru

Posle ukljanjanja ovog dela vidi se kružni nosač diska koji je obložen posebnom vrstom gume. Ova guma ima zadatak da spreči proklizavanje diska usled rotacije. Vremenom se ona zaprlja i uglača i time se smanji trenje između nosača i diska što za posledicu ima proklizavanje diska. Ona Vam na prvi pogled može izgledati sasvim čista i u dobrom stanju ali ipak nije tako.


šmirglanje nosača diska na DVD plejeru

Gumu možete da pokušate da operete alkoholom ali to nekada ne daje željene rezultate. Najbolje je da nabavite parče sasvim finog šmirgl papira i njime blago izbrusite površinu gume. Napominjem da nije potrebno ulagati napor u ovo brušenje, samo ovlaš da se skine mikronski sloj sa površine gume.


Ubacivanje diska u otvoren DVD plejer

Kada ste to uradili vratite plastični deo iznad nosača diska, uključite DVD u struju i proverite da li ste rešili problem. Kada uključite u struju uređaj budite naročito pažnjivi pošto nema poklopca kućišta i time postoji opasnost od strujnog udara. Ukoliko Vaš DVD radi kao prvog dana, vratite poklopac, zavalite se u fotelju i pogledajte neki dobar film.

Related articles