Zvečka od kartonske rolne

03/01/2020 Za decu 5044 Views
Kada pomenete zvečku prva asocijacija su bebe. Međutim, zvečka može biti interesantna i starijoj deci kao muzički instrument. Pogledajte kako se za par minuta može napraviti ovaj neobični instrument.

Kada pomenete zvečku prva asocijacija su bebe. Međutim, zvečka može biti interesantna i starijoj deci kao muzički instrument. Deca instinktivno reaguju na muziku bilo da imaju dve godine ili su stariji. Praveći ovaj instrument deca razvijaju kreativnost a kasnije i osećaj za ritam.


Potreban alat: olovka, makaze, lepak

Potreban materijal: karton, kartonska rolna, pirinač, izolir traka


Crtanje kruga na kartonuTrebaju vam rolne od toalet papira ili ubrusa

Šta je potrebno za pravljenje zvečke? Potrebna Vam je jedna kartonska rolna od toalet papira ili rolna od ubrusa i nešto sa čime ćete zatvoriti krajeve. Mi smo postavili rolnu na karton i ocrtali dva kruga prečnika kartonske rolne. Zatim smo, uz pomoć makaza, isekli ta dva kruga.


Lepljenje kruga od kartona na otvor rolne

Na ivice otvora, sa jedne strane rolne, nanesite lepak za papir a zatim prilepite jedan od dva isečena kruga od kartona. Na taj način ste zatvorili jednu stranu zvečke.


Pirinač u šaciPunjenje koje proizvodi zvuk može biti pasulj, zrna kafe, kukuruz, testenina, sitni dugmiči….

Da bi zvečka proizvodila karakterističan zvuk u rolnu stavite neko zrnevlje ili nešto slično. Mi smo za tu priliku koristili pirinač.


Zatvaranje krajeva rolne krugovima od kartona

Zatim drugi kraj rolne zatvorite kartonskim krugom na isti način kao i sa suprotne strane.


Lepljenje raznobojne trake na kartonsku rolnuRolnu možete bojiti drvenim bojama, flomasterima, tempera, ukrasiti šljokicama ili krep papirom

Na kraju ide ukrašavanje zvečke. Uvek ovaj deo prepustite deci jer bojenje i ukrašavanje mogu da rade i ona najmanja deca. Koliko će deca imati udela u dekoraciji zavisi od njihovog uzrasta, na Vama je da se potrudite da što više učestvuju. Ukoliko vidite da im je to teško ili da gube koncentraciju i da im to postaje dosadno, pomozite im. Brzo će im se vratiti interesovanje kada vide napredak. Mi smo zveču ukrasili raznobojnim izolir trakama.


Zvečka od kartonske rolne

I to je to. Sve ostalo je igra. Sa starijom decom možete da igrate igru traženja dva ista zvuka. Napravite mnogo zvečki. Po dve su punjene istim materijalom. Deca neka protresaju sve zvečke i pokušaju, pomoću zvuka, da prepoznaju koje dve zvečke su punjene istim materijalom. Sa mlađima slušajte njihovu omiljenu muziku i pokušajte zvečkom da pratite ritam muzike.

Related articles